Wszystkich nie-mięsożernych przepraszam, że z mięsnym pasztetem się wpraszam.
Ale jego fenomen był tak wielki, że musiałam się nim pochwalić.
Krocząc śladem zanikających świąt Wielkiej Nocy, uganiam się za wspomnieniami przyrządzonych nań potraw.
PASZTET MIĘSNY W CIEŚCIE FRANCUSKIM
/własny;/
8 porcji
ok.700g ulubionego pasztetu (np. drobiowy)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki suszonego tymianku
1/3 łyżeczki ziołowego pieprzu
1 jajko
1 łyżki bułki tartej
2-3 łyżki oleju
1 opakowanie ciasta francuskiego (200g)
1 jajko
Cebulę i czosnek obieram, bardzo drobno siekam i szklę na oleju.
Pasztet rozgniatam widelcem, dodaję do cebuli i podsmażam razem,
dodając tymianek i pieprz. Kiedy masa lekko przestygnie, wbijam jajko,
mieszam z bułką tartą.
Ciasto rozkładam na blacie. Wykładam na środek masę pasztetową,
zawijam tak, by zakładka znajdowała się u góry i dokładnie sklejam
końce, by nic ni wypłynęło na zewnątrz. Wierzch smaruję rozbełtanym
jajkiem i układam całość na papierze do pieczenia.
Wstawiam do piekarnika, piekę w 200 stopniach przez 35 minut.
Jeśli ciasto zacznie zbytnio się brązowić, należy przykryć je na powierzchni
najzwyklejszą folią aluminiową.
Przed podaniem kroję w niezbyt cienkie plastry, by nic się nie rozpadło.
SMACZNEGO!
Pozdrawiam,
Karmel-itka
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie!
Usuńsmakowity :) fajny pomysł z ciastem francuskim :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńdziękuję! również pozdrawiam ;)
Usuńja na taki pasztet się piszę :) W cieście francuskim musi smakować jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńpolecam - jest genialny!
UsuńWspaniały pasztet, już wiem, jak wykorzystać zalegające mi ciasto francuskie :)
OdpowiedzUsuńDobrze, że nie odpuściłaś i pokazałaś te pyszności (nie mięsożerni niech żałują: ), super wyglada
OdpowiedzUsuńmniam! wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńPasztet i ciasto francuskie to znakomity duet :) nie wyobrażam sobie świąt bez pasztetu :)
OdpowiedzUsuńPasztet to zdecydowanie mój temat.
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje!