Pierwsza Wielkanoc, podczas której na naszym rodzinnym stole zagościła ta słodka, pochodząca ze Wschodu (Ukraina/Rosja) potrawa z twarogu, śmietany i bakalii.
Ważne, by masło użyte w przygotowaniu paschy było z najwyższej półki. Jako, że tłuszcz jest przewodnikiem smaku, nie uśmiecha się zapewne nikomu fakt, by niedobre masło (lub w najgorszym przypadku margaryna, fuj), popsuło cały efekt.
PASCHA WIELKANOCNA
/współpraca z marką Winiary;/
500g półtłustego twarogu
150g kwaśnej, gęstej śmietany
150g miękkiego masła dobrej jakości
3 żółtka ugotowane na twardo
120g cukru pudru
2 opakowania cukru waniliowego Winiary
2/3 kieliszka rumu
po 50g ulubionych bakalii,
(np. suszone morele, rodzynki, suszone kiwi czy suszony ananas)
Ser miksuję wraz ze śmietaną blenderem na gładką, jednolitą masę.
Masło ucieram z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, żółtkami.
Łączę z masą serowo-śmietanową i miksuję tak długo, aż wszystko
dokładnie się połączy, tworząc gęstą, gładką mieszankę.
Większe bakalie kroję drobniej, rodzynki i mniejsze pozostawiam w całości.
Dodaję do masy wraz z alkoholem. Mieszam.
Na sito (u mnie durszlak) wykładam czystą ściereczkę płócienną lub pieluszkę
tetrową, wykładam zawartość miski i zostawiam do odsączenia (ok. 2h).
Następnie przekładam do miseczki wyłożonej folią spożywczą, wstawiam
do lodówki, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem wykładam na talerz i dekoruję bakaliami.
SMACZNEGO!
Pozdrawiam,
Karmel-itka
prezentuje się wspaniale!
OdpowiedzUsuńdziękuję!
UsuńFantastyczna! Najlepsze świąteczne życzenia!
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję ;)
Usuńwesołych, smacznych i pełnych miłości świąt :)
OdpowiedzUsuńdziękuję i Tobie również, z całego serca wszystkiego dobrego!
UsuńNigdy nie jadłam paschy, ale zawsze chciałam jej spróbować. Wygląda pięknie i na pewno wspaniale prezentowała się na świątecznym stole :)
OdpowiedzUsuńw tym roku popełniłam ją jako debiutancki wybryk. Jest znakomita - warto ją zrobić.
UsuńWywołała taką furorę, że rodzinka zamówiła ją na coroczne świętowanie ;)