W królestwie własnej dziwaczności szukam chociaż krzty normalności. Osobliwa i nieokiełznana, nie zawsze poukładana. Gdzieś w tym szumie i szaleństwie, oddaje się rozkoszom stołu. Tym razem deser. W imię nietolerancji pokarmowych.
Dziś sernik, ale bez sera. Z migdałów. Bez laktozy i glutenu, w 100% wegański. Słodki i kremowy. Dziwny i nietuzinkowy. Niemniej bardzo smaczny! Kto nie spróbował jeszcze czegoś podobnego, niech żałuje!
Mąka z ciecierzycy, spróbowana w surowej masie do spodu to jakiś koszmar. Smakuje, jak surowa ciecierzyca (w końcu z tego powstaje) - ziemiście, gorzko, bardzo nieprzyjemnie. Jednak pod wpływem temperatury smak zmienia się i wręcz staje się nieodróżnialny do spodu z mąki pszennej. Naprawdę pyszności!
"SERNIK" Z MIGDAŁÓW NA SPODZIE Z MĄKI Z CIECIERZYCY
/własny; współpraca z Winiary;/
spód:
1,25 szklanki mąki z ciecierzycy
180g masła bez laktozy*
1/2 szklanki ksylitolu (cukier brzozowy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
kilka kropel ekstraktu waniliowego
masa:
300g migdałów (u mnie płatki)
320 ml mleka kokosowego domowej roboty**
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru Winiary***
1/3 szklanki ksylitolu
kilka kropel aromatu śmietankowego
Migdały zalewam wrzątkiem i zostawiam na 3 godziny, by zmiękły. Następnie
odcedzam je i miksuję blenderem na jednolitą, gładką masę. Dodaję mleko
kokosowe, cukier, aromat. Delikatnie łączę z proszkiem budyniowym
i odstawiam na bok. W tym czasie przyrządzam spód.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
Mąkę, cukier, proszek rozcieram w palcach z masłem, zagniatam,
dodając ekstrakt waniliowy. Jeśli masa jest zbyt sypka, dodać łyżkę
zimnej wody. Powstałym ciastem wylepiam wyłożoną papierem do pieczenia
formę o wymiarach ok. 20x20cm. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i podpiekam
przez 10 minut, aż się zarumieni.Zmniejszam temperaturę do 160 stopni.
Kiedy piekarnik nieco się ostudzi, wylewam masę migdałową na spód,
wkładam do piekarnika i przez 20 minut piekę w 160 stopniach, po czym kolejne
20-25 minut w 180 stopniach. Kiedy sernik się zestali i zrumieni na wierzchu,
wyłączam piekarnik i przez 15 minut pozostawiam "sernik" w uchylonym piecu.
Dokańczam proces studzenia już poza piekarnikiem.
SMACZNEGO!
Pozdrawiam,
Karmel-itka
****
* Masło bez laktozy kupiłam tutaj: sklep Organic24
** Mleko kokosowe robi się następująco: 100g wiórków zalewam 600ml wrzątku,
zostawiam na 30 minut. Następnie miksuję blenderem dokładnie. Przelewam trzykrotnie
przez drobne sitko, odciskając przy okazji wiórki kokosowe (można je wykorzystać
do kokosanek). Przelewam do butelki i trzymam w lodówce do 3 dni.
*** Budyń Winiary nie zawiera glutenu - nie ma żadnej informacji na opakowaniu, a dzwoniąc na infolinię, konsultant również potwierdził, że produkt jest nieszkodliwy dla osób z nietolerancją glutenu.
bardzo pyszny przepis na sernik :)
OdpowiedzUsuńdziękuję!
UsuńOohh this looks really tempting. Well done!
OdpowiedzUsuńOoo jaki świetny pomysł na spód!
OdpowiedzUsuń:) dziękuję!
UsuńBardzo ciekawy sernik, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWygląda super, uwielbiam serniki :)
OdpowiedzUsuńWspaniały sernik! *.*
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba ta wariacja! :)
Cieszę się, dziękuję!
Usuńświetny przepis!
OdpowiedzUsuńGenialne! Obowiązkowo wypróbuję!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł, na pewno z chęcią bym spróbowała; )
OdpowiedzUsuńPolecam z całego serducha!
UsuńCudowny pomysł, bardzo jestem ciekawa jak smakuje :-)
OdpowiedzUsuńLekko i migdałowo!
Usuńale świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
Usuńpyszka !
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe! Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis!
OdpowiedzUsuńInteresujący, jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńCześć! Wygląda super i do tego mega zdrowe składniki!
OdpowiedzUsuńKochana zdobyłaś moje serce tym przepisem :) Uwielbiam ciecierzycę i bardzo często stosuję w mojej kuchni. Przepis na ciacho rewelacja ! Wypróbuję na pewno :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie próbowałam niczego zrobić z mąką z ciecierzycy (a mam zalegająca w szafce paczkę) -skusiłaś mnie :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJuż czuję ten smak migdałów i z pewnością ten sernik jest mega puszysty i smaczny. Ja do tej pory za każdym razem robię sernik z przepisów https://basiazsercem.pl/ i jak do tej pory wszyscy są bardzo zadowoleni z efektów. I to mnie chyba najbardziej cieszy, że smakuje.
OdpowiedzUsuń