Lubię słodycze, a w szczególności czekoladę. Zresztą któż jej nie lubi? Najlepszy poprawiacz nastroju, humoru, co dostarcza potrzebnej w zimowe i długie popołudnia w pracy energii.
Miazga kakaowa jest bogata w magnez i wapń
, a także śladowe ilości selenu, cynku czy żelaza. Selen i cynk wpływa na kondycję naszej skóry i paznokci, żelazo zaś zapobiega anemii i pomaga w prawidłowym natlenieniu naszego organizmu.
Tłuszcz kakaowy to cenne źródło energii, bo jak wiadomo tłuszcze po przemianach metabolicznych są najbardziej "wydajnym" składnikiem pokarmowym.
Polecam więc wszystkim wielbicielom czekolady poniższy tort. Jest obłędny. I w 100% bez glutenu.
BEZGLUTENOWY TORT CZEKOLADOWY(porcje: 12; przygotowanie: 75 minut; trudność: ***)
biszkopt:
- 5 białek
- 5 żółtek
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/3 szklanki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
krem:
- 150 ml schłodzonej kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 50 g startej gorzkiej czekolady
- 2 łyżki soku z cytryny
owoce:
- 2 słoiczki żurawiny do mięs i serów
- sok i skórka z 1 cytryny
- 2 łyżki cukru
polewa:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 ml śmietanki 30%
- 20 g masła
dodatkowo:
- czekoladowe gwiazdki do ozdoby
- rum do nasączenia biszkoptu
Pozdrawiam,
Karmel-itka
Wygląda doskonale!
OdpowiedzUsuńŚwietny tort! Bogaty, dostojny..
OdpowiedzUsuń