CIASTO MARCHEWKOWE Z MASCARPONE I KRÓWKĄ

   
  Nie ma nic lepszego, niż korzystanie z darów pór roku. Wiosna oferuje nam nowalijki, lato - moc owoców i warzyw wcześniejszych odmian, jesienią dokonujemy z kolei innych, smakowitych odkryć. Zimą z kolei myszkujemy po piwniczkach czy skrytkach, szukając wybornych przetworów - słońca, zamkniętego w słoikach.

  Tegoroczna jesień bardzo przypadła mi do gustu. Choć czasem mokra i deszczowa, jest względnie ciepła i słoneczna. Z czego koniecznie trzeba korzystać, aby naładować akumulatory witaminą D3 na całe, długie zimowe miesiące. 

  Ale nie tylko słońce poprawia mi nastrój - to pachnące, świeże wypieki, które zawierają w sobie właśnie garść owej pięknej, złotej jesieni. Najlepsze okazało się ciasto marchewkowe. W wzbogaconej wersji. Orzechy, daktyle, suszone brzoskwinie. Dużo cynamonu, a do tego nadzienie z mascarpone i wierzch pokryty słodką, lepką masą krówkową. Uwielbiam!



CIASTO MARCHEWKOWE Z MASCARPONE I KRÓWKĄ

ciasto:
  • 4 duże jajka 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 pełne szklanki marchwi startej na dużych oczkach 
  • 3/4 szklanki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczka kardamonu
  • 5 daktyli
  • 5 - 6 suszonych moreli
  • garść posiekanych orzechów włoskich
masa mascarpone:
  • 200 ml śmietanki 30% (mocno schodzonej)
  • 150 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
  • 4-5 łyżek masy krówkowej
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:
  1. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni Celsjusza (przy termoobiegu ok. 170 stopni). Formę kwadratową o wymiarach 20 x 20 cm wykładam papierem do pieczenia.
  2. Jajka ubijam z cukrem (nie potrzeba nawet miksera). Dodaję utartą marchewkę.
  3. Mąkę mieszam ze sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, cynamonem i kardamonem. Dodaję do masy jajeczno-marchewkowej.
  4. Wlewam olej cienkim strumieniem, mieszając nieprzerwanie do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji, bez grudek mąki.
  5. Wrzucam posiekane orzechy, daktyle i morele. Mieszam.
  6. Masę przelewam do przygotowanej formy, wstawiam do piekarnika i piekę ok. 40-50 minut, do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu studzę chwilę w uchylonym piekarniku, następnie na kratce. Kiedy ciasto będzie całkowicie wystudzone, przekrawam wzdłuż na połowę.
  8. Czas na krem. Schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder. Wrzucam mascarpone, miksuję na jednolitą, gładką masę i zostawiam do lekkiego schłodzenia.
  9. Kremem przekładam blaty ciasta, wierzch smaruję masą krówkową i posypuję orzechami.
SMACZNEGO!



Komentarze