Nie ma nic lepszego, niż korzystanie z darów pór roku. Wiosna oferuje nam nowalijki, lato - moc owoców i warzyw wcześniejszych odmian, jesienią dokonujemy z kolei innych, smakowitych odkryć. Zimą z kolei myszkujemy po piwniczkach czy skrytkach, szukając wybornych przetworów - słońca, zamkniętego w słoikach.
Tegoroczna jesień bardzo przypadła mi do gustu. Choć czasem mokra i deszczowa, jest względnie ciepła i słoneczna. Z czego koniecznie trzeba korzystać, aby naładować akumulatory witaminą D3 na całe, długie zimowe miesiące.
Ale nie tylko słońce poprawia mi nastrój - to pachnące, świeże wypieki, które zawierają w sobie właśnie garść owej pięknej, złotej jesieni. Najlepsze okazało się ciasto marchewkowe. W wzbogaconej wersji. Orzechy, daktyle, suszone brzoskwinie. Dużo cynamonu, a do tego nadzienie z mascarpone i wierzch pokryty słodką, lepką masą krówkową. Uwielbiam!
CIASTO MARCHEWKOWE Z MASCARPONE I KRÓWKĄ
(źródło przepisu: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/01/atwe-ciasto-marchewkowe.html, ze zmianami)
ciasto:
- 4 duże jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 pełne szklanki marchwi startej na dużych oczkach
- 3/4 szklanki oleju z pestek winogron
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczka kardamonu
- 5 daktyli
- 5 - 6 suszonych moreli
- garść posiekanych orzechów włoskich
masa mascarpone:
- 200 ml śmietanki 30% (mocno schodzonej)
- 150 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
- 4-5 łyżek masy krówkowej
- garść posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
- Nagrzewam piekarnik do 180 stopni Celsjusza (przy termoobiegu ok. 170 stopni). Formę kwadratową o wymiarach 20 x 20 cm wykładam papierem do pieczenia.
- Jajka ubijam z cukrem (nie potrzeba nawet miksera). Dodaję utartą marchewkę.
- Mąkę mieszam ze sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, cynamonem i kardamonem. Dodaję do masy jajeczno-marchewkowej.
- Wlewam olej cienkim strumieniem, mieszając nieprzerwanie do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji, bez grudek mąki.
- Wrzucam posiekane orzechy, daktyle i morele. Mieszam.
- Masę przelewam do przygotowanej formy, wstawiam do piekarnika i piekę ok. 40-50 minut, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu studzę chwilę w uchylonym piekarniku, następnie na kratce. Kiedy ciasto będzie całkowicie wystudzone, przekrawam wzdłuż na połowę.
- Czas na krem. Schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder. Wrzucam mascarpone, miksuję na jednolitą, gładką masę i zostawiam do lekkiego schłodzenia.
- Kremem przekładam blaty ciasta, wierzch smaruję masą krówkową i posypuję orzechami.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz
Cieszę się, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią!