Używacie przypraw typu Vegeta, Kucharek czy Jarzynka? (Nie, nie ma tu żadnej reklamy). Zapewne tak, chociaż nie na co dzień, na pewno każdy z nas czasami po nie sięga. Nie ukrywam też, że i ja to robię, pomimo świadomości na temat składu, obecności glutaminianu sodu i morza soli. Czasami się zdarza.
Odkąd jednak mama Karmele-ona pokazała mi, jak łatwo zrobić domową przyprawę, zakochałam się w tym pomyśle. Co prawda trzeba poświęcić trochę czasu i energii, ale smak bez konserwantów jest tego wart.
Ponadto nie ma tu ani grama soli, sztucznych barwników czy wspomnianego już glutaminianu sodu, który wzmacnia smak. W tym przypadku jest on całkowicie zbędny. Jeśli z kolei wolicie uzyskać gotową, słoną mieszankę, wystarczy pokruszyć ususzone warzywa i wymieszać ze solą w stosunku 1:0,5 (1 część warzyw, 0,5 części soli).
DOMOWA JARZYNKA / VEGETA
- 1 kg marchewki
- 1 kg korzenia pietruszki
- 0,5 kg korzenia selera
- 1 kg pora (łodyga, liści)
- 6-8 gałązek świeżego lubczyku (tzw. maggi)
Sposób przygotowania:
- Warzywa i lubczyk opłukać. Korzeniowe obrać ze skórki, w przypadku pora odrzucić brzydkie liście.
- Marchewkę, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por drobno pokroić w półkrążki, lubczyk drobno posiekać.
- Wszystkie warzywa umieścić luźno na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub gazetą. Wstawić do piekarnika.
- Suszyć w temperaturze 60 stopni Celsjusza, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika kilka godzin, przynajmniej 2-3 godziny, aż warzywa będą niczym suche wiórki. Ostudzić je.
- Kiedy warzywa będą już zimne, można je pokruszyć (nie ma konieczności) i umieścić w szczelnym pojemniku, np. metalowa puszka, słoiczek. Można również wymieszać ze solą.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz
Cieszę się, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią!