Na dodatek tego typu dania są po prostu ekspresowe. A to w dzisiejszych czasach stanowi niezwykle istotną wartość dodaną.
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA KREM
(4-6 porcji)
składniki:
- 1/2 pora (biała część)
- 1 mała cebula
- 3 łyżki oleju
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 3 duże marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1/4 bulwy selera
- 2 ziemniaki
- 300-400 g miąższu dyni
- 2 litry bulionu (warzywny lub mięsny)
- sól do smaku
- papryka słodka, wędzona i pieprz cayjenne
- sok z cytryny (1-2 łyżki)
- odrobina imbiru (ewentualnie)
Sposób przygotowania:
- Por, cebulę obieram i siekam dość drobno.
- W dużym garnku rozgrzewam olej, wrzucam warzywa, ziele angielskie i liść laurowy. Przesmażam do chwili, aż cebula i por wyraźnie zbrązowieją.
- Pozostałe warzywa obieram - marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, seler. Wraz z dynią kroję je w średnią kostkę, najlepiej w miarę tego samego rozmiaru, co zapewni jednakową miękkość. Wrzucam do garnka.
- Do warzyw wlewam bulion. W przypadku, gdy nie przykrywa warzyw (mogą delikatnie wystawać), warto dolać trochę wody. Gotuję około 20 minut, aż warzywa zmiękną.
- Próbuję wyłowić ziele angielskie i liście laurowe - zupa będzie miksowana.
- Póki jest jeszcze ciepła, miksuję dokładnie na gładki krem. Można dodać nieco przegotowanej wody, jeśli jest zbyt gęsta. Konsystencja powinna przypominać gęste ciasto naleśnikowe chyba, że wolisz gęstszą wersję.
- Doprawiam do smaku sól, paprykę słodką, wędzoną raz pieprz cayenne (z tym ostrożnie!). Warto doprawić imbirem oraz sokiem z cytryny dla podkreślenia smaku.
- Podaję z posiekaną natką pietruszki, octem balsamicznym oraz grzankami czosnkowymi.
SMACZNEGO!
piękny kubas i wspaniała jarzynowa zupa! mniam!
OdpowiedzUsuń