To jak, ile pączków macie już dzisiaj na sumieniu? ;)
Tłusty Czwartek, czyli symbol zbliżających się Ostatków i dzień obżarstwa bez wyrzutów sumienia. Pączki, chrusty (faworki), róże karnawałowe i znowu pączki. Każda cukiernia pęka od samego rana w szwach. I dobrze, bo to jedyny taki dzień w roku.
Zazwyczaj piekę pączki i chrust lub, co bardziej mi odpowiada, pochłaniam te przyrządzone przez babcię, mamę lub przyszłą teściową. Są bezkonkurencyjne. W tym roku postanowiłam jednak zmienić kierunek i udać się na Półwysep Iberyjski do Hiszpanii. W końcu zaczęłam uczyć się hiszpańskiego, warto także poszerzyć kulinarne horyzonty.
Churros, czyli tradycyjna hiszpańska przekąska śniadaniowa (!!!) z ciasta parzonego, smażona na głębokim tłuszczu. Można churros zjeść bez niczego, posypane cukrem pudrem, z filiżanką gorącej czekolady lub sosu czekoladowego (chocolate con churros) bądź z sosem na bazie mleka skondensowanego, o słodkiej nazwie - dulce de leche.
Dziś zaprezentuję wersję z mocno alkoholowym sosem czekoladowym z cynamonem. Jeśli lubisz oponki, delikatne i puszyste to churros z pewnością przypadną Ci do gustu.
CHOCOLATE CON CHURROS
(przepis dla 8-10 osób)
składniki na churros:
- 250 ml mleka (1 szklanka)
- 50 g masła (1/4 kostki)
- 3 łyżki drobnego cukru
- 190 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
- 4 jajka (rozm. M)
- olej do smażenia - słonecznikowy lub rzepakowy
składniki na sos:
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 ml śmietanki słodkiej 18%
- 15 ml alkoholu (np. rum, brandy, metaxa)
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150 g gorzkiej czekolady (min. 75% kakao)
- łyżka masła
Sposób przygotowania - churros:
- Mleko, masło, cukier umieszczam w garnku ok. 1l. Zagotowuję razem, uważając, aby nie przypalić.
- Kiedy mieszanina wrze, wsypuję mąkę i na wolnym ogniu ucieram razem (najlepiej drewnianą łyżką) na w miarę miękką, jednolitą masę. Najważniejsze, by nie było grudek i niewymieszanej mąki. Odstawiam do całkowitego wystudzenia.
- Następnie wbijam kolejno po jednym jajku, cały czas dokładnie miksując.
- Rozgrzewam olej w dużym garnku o podwójnym, grubym dnie.
- Uzyskane ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką (tylką) w kształcie dużej gwiazdki. Wyciskam bezpośrednio na rozgrzany olej, odcinając nożykiem lub nożyczkami. Smażę po 2 minuty z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru.
- Usmażone churros wyciągam na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypuję cukrem pudrem.
Sposób przygotowania - sos czekoladowy:
- Obie śmietanki wlewam do rondelka, dodaję cynamon, cukier i alkohol. Zagotowuję i zdejmuję z ognia.
- Czekoladę kruszę na mniejsze kawałki i wrzucam do ciepłej mieszanki wraz z masłem. Mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Podaję na ciepło lub na zimno.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz
Cieszę się, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią!