PIECZONE PULPETY Z MOZZARELLĄ W SOSIE POMIDOROWYM


   Szukasz pomysłu na walentynkową kolację? Wiem, że tego wieczoru rozglądamy się raczej za wykwintnymi daniami lub (co łatwiejsze) wybieramy się do restauracji. Jednak osobiście wolę spędzać ten czas w domu, przy świecach, kadzidle, z lampką domowego czerwonego wina i czymś smakowitym na talerzu.

   Cenię sobie prostotę. Nie ukrywam, że wizyty w drogich restauracjach są przyjemne i dowartościowujące, niemniej jednak w domowych pieleszach "idę na łatwiznę". Więc jeśli decydujemy się na Walentynki w domu, wybieram sprawdzone i znane dania, które zawsze zjadamy z przyjemnością.

   Dzisiejsza propozycja przypadnie do gustu miłośnikom kuchni włoskiej, czyli podejrzewam, że większości z Was. Kuchnia włoska jest zbliżoną do naszej, rodzimej - obfituje w makarony, kluski i inne dania mączne oraz sosy, pełne smaku i słońca. Zapraszam więc na włoską ucztę!


PIECZONE PULPETY Z MOZZARELLĄ W SOSIE POMIDOROWYM
(8-10 sztuk)

składniki na pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 3 łyżeczki pesto z bazylii bez nadmiaru oliwy (domowej roboty lub kupne)
  • łyżka bułki tartej

składniki na sos:

  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skóry (400 g)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1/2 posiekanego pęczka pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 2 kulki sera mozzarella (odsączonego z zalewy)
Sposób przygotowania:
  1. Składniki na pulpety łączę ze sobą. Ugniatam w gładką masę i formuję 8-10 kuleczek równej wielkości. Układam je w naczyniu żaroodpornym.
  2. Nagrzewam piekarnik do 180 st. Celsjusza (przy termoobiegu ok. 160 st Celsjusza).
  3. Cebulę drobno siekam i szklę na odrobinie oleju. Kiedy cebula jest szklista, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucam oregano i bazylię.
  4. Wlewam zawartość puszki z pomidorami, dodaję przecier pomidorowy i mieszam. Doprawiam solą, pieprzem i doprowadzam do wrzenia. Zdejmuję z ognia. Wsypuję posiekaną natkę pietruszki i mieszam.
  5. Pulpeciki zalewam powstałym sosem, układam na każdym z nich gruby plaster mozzarelli i wstawiam do piekarnika. Piekę ok 25-30 minut, aż ser się zapiecze, a pulpeciki dojdą w środku.
  6. Podaję z grzanką natartą czosnkiem, z dużą ilością sosu pomidorowego.
SMACZNEGO!

Komentarze