PTYSIE Z KREMEM KOKOSOWYM




   Ptysie wielu osobom kojarzą się z czymś trudnym i skomplikowanym - podobnie miałam np. z domową roladą. Jednak po pierwszej próbie okazuje się, że to przecież nic strasznego i z chęcią powracamy do ciasta parzonego.

   Tak, własnie, ptysie to nic innego, jak słodkie, kruche i delikatne wypieki z ciasta parzonego, podobnego, z którego przyrządza się CHURROS. Wystarczy woda, mąka, masło i jajka, aby powstały ptysie.



   A te można nadziać dosłownie każdym kremem. Najpopularniejszy jest krem na bazie budyniu i masła. Jednak osobiście nie przepadam za ciężkimi i klejącymi kremami. Kierując się tym upodobaniem, proponuję delikatnie krem "odchudzić" i podrasować kokosowymi wiórkami.

   W ten sposób powstaną PTYSIE Z KREMEM KOKOSOWYM, na które serdecznie zapraszam i życzę smacznego! Idealne do filiżanki ulubionej kawy ;)


PTYSIE Z KREMEM KOKOSOWYM
(18 sztuk)

składniki na ciasto parzone:

  • 125 g masła / margaryny
  • 1 szklanka letniej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 4 jajka

składniki na krem:

  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 300 g serka mascarpone
  • 4 łyżki przesianego cukru pudru
  • aromat kokosowy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania ciasta parzonego:

  1. Masło / margarynę, cukier oraz wodę umieszczam w garnku, doprowadzam do wrzenia. 
  2. Kiedy mieszanina wrze, zmniejszam ogień do minimum i wsypuję mąkę wymieszaną ze solą i ucieram intensywnie do połączenia składników, do powstania gładkiej kuli ciasta, która z każdym ruchem drewnianej łyżki odchodzi od ścianek garnka.
  3. Zdejmuję z ognia i zostawiam do przestudzenia.
  4. Kiedy masa jest chłodna, przekładam ją do miski. Wbijam kolejno po jednym jajku, za każdym razem porządnie miksując. 
  5. Tak przygotowane ciasto przekładam do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdy lub otwartej gwiazdy.
  6. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza.
  7. Dużą, płaską blachę wykładam papierem do pieczenia. Formuję 18 ptysiów, oddalonych od siebie o 2 cm (ciasto urośnie). Wstawiam do nagrzanego piekarnika.
  8. Piekę 35-40 minut, do momentu, aż wierzch będzie chrupiący, a spód ptysiów po postukaniu będzie wydawał głuchy odgłos i będzie spieczony, nie miękki.
  9. Odstawiam ptysie do wystudzenia.

Sposób przygotowania kremu:

  1. Wiórki kokosowe prażę na suchej patelni na złoty kolor. Zestawiam z ognia do wystudzenia.
  2. Mocno schłodzoną kremówkę miksuję najpierw na małych, potem na większych obrotach. Kiedy już częściowo się ubije, dodaję partiami cukier puder. 
  3. Po ubiciu kremówki, kiedy będzie sztywna i puszysta, dodaję mascarpone, wiórki kokosowe i ewentualnie aromat kokosowy. Miksuję dokładnie, ale niezbyt długo.
  4. Tak przygotowany krem schładzam w lodówce ok. 3 godziny.
  5. Ptysie przekrawam na pół i napełniam, przy pomocy rękawa cukierniczego, kremem kokosowym. Oprószam cukrem pudrem.
SMACZNEGO!


Komentarze