DESER Z AMARANTUSEM I MORELAMI



Wakacje, mam wreszcie wakacje! Ostatni egzamin, stres, brak snu, wszystko w końcu wróci do normy. A ja do pracy i do gotowania ;) Musimy to uczcić! Ten ciężki czas, ostatnie 2 miesiące to była prawdziwa walka. O sen, o przetrwanie.

Idealny na podsumowanie tego trudnego (właściwie) roku akademickiego będzie lekki, zdrowy, ale jakże słodki deser jogurtowy z amarantusem i morelami, na które aktualnie mamy sezon. Uwielbiam te żółto-złociste kule, pachnące latem i słońcem. Zdecydowanie to jest to!



DESER JOGURTOWY Z MORELAMI I AMARANTUSEM
(6 osób)
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki posiekanych liści świeżej mięty
  • 2-3 łyżki miodu (jasnego o delikatnym smaku, najlepiej akacjowy lub wielokwiatowy)
  • 12 łyżek amarantusa ekspandowanego
  • 6 dorodnych moreli
  • (ewentualnie 1 łyżeczka płynnego miodu)
  • kilka listków świeżej mięty do ozdoby
Sposób przygotowania:
  1. Rozgrzewam piekarnik do 160 stopni. 
  2. Morele płucze pod bieżącą wodą, kroję na pół i usuwam pestkę. Układam je w naczyniu żaroodpornym i podpiekam 3-5 minut. Można polać je nieznacznie miodem, który w połączeniu ze sokiem stworzy fajny sosik.
  3. Po wyjęciu z piekarnika odstawiam owoce na chwilę, do wystudzenia.
  4.  Mieszam jogurt, miód i posiekaną miętę. Schładzam.
  5. W pucharkach / kieliszkach układam kolejno: na dnie ekspandowany amarantus, schłodzony jogurt z miętą i na wierzchu układam morele (mogą być jeszcze letnie). Polewam powstałym przy pieczeniu sosikiem. Ozdabiam listkiem mięty.

SMACZNEGO!

Komentarze