Ciasto ucierane z morelami stanowi swego rodzaju uwieńczenie tego sezonu. Choć za oknem deszcz i chmury, z tym ciastem taka pogoda nie straszna! W wolnej chwili koniecznie skuś się na ten przepis, a nie pożałujesz ;)
CIASTO UCIERANE Z MORELAMI
(blaszka 21x21)
ciasto:
- 200g miękkiego masła lub margaryny
- 150g drobnego cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka
- 200g mąki pszennej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 8-10 świeżych moreli
- 130g mąki pszennej
- 50g zimnego masła (lub margaryny)
- 50g cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Zaczynam od kruszonki: masło, cukier i mąkę rozcieram w palcach do konsystencji mokrego piasku. Zagniatam gładką kulę ciasta szybko, aby jak najmniej ciepła oddać do masła. Zawijam w folię spożywczą i chowam do lodówki.
- Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodaję kolejno jajka i łączę je z masłem.
- Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszam razem w osobnej misce.
- Mieszankę mąk dodaję partiami do masy maślano-jajecznej, ciągle miksując.
- Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza (przy termoobiegu - 160 stopni).
- Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Wykładam ciasto, na jego wierchu układam umyte i wydrążone połówki moreli. Posypuję kruszonką i wstawiam do pieca.
- Piekę 40-50 minut, do tzw. "suchego patyczka".
Komentarze
Prześlij komentarz
Cieszę się, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią!