UCIERANE Z MORELAMI

To chyba najlepszy przepis na ciasto ucierane, jaki miałam okazję wypróbować (KLIK, KLIK). Wypiek jest miękki, puszysty, a zarazem bardzo wilgotny, co do tej pory rzadko się u mnie zdarzało. Smakuje znakomicie do popołudniowej kawy, w szczególności, że skrywa w sobie te cudowne, słoneczne i pachnące latem morele!

Ciasto ucierane z morelami stanowi swego rodzaju uwieńczenie tego sezonu. Choć za oknem deszcz i chmury, z tym ciastem taka pogoda nie straszna! W wolnej chwili koniecznie skuś się na ten przepis, a nie pożałujesz ;)


CIASTO UCIERANE Z MORELAMI
(blaszka 21x21)

ciasto:
  • 200g miękkiego masła lub margaryny
  • 150g drobnego cukru 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 200g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 8-10 świeżych moreli
kruszonka:
  • 130g mąki pszennej
  • 50g zimnego masła (lub margaryny)
  • 50g cukru pudru

Sposób przygotowania:
  1. Zaczynam od kruszonki: masło, cukier i mąkę rozcieram w palcach do konsystencji mokrego piasku. Zagniatam gładką kulę ciasta szybko, aby jak najmniej ciepła oddać do masła. Zawijam w folię spożywczą i chowam do lodówki.
  2. Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodaję kolejno jajka i łączę je z masłem.
  3. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszam razem w osobnej misce.
  4. Mieszankę mąk dodaję partiami do masy maślano-jajecznej, ciągle miksując.
  5. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza (przy termoobiegu - 160 stopni).
  6. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Wykładam ciasto, na jego wierchu układam umyte i wydrążone połówki moreli. Posypuję kruszonką i wstawiam do pieca.
  7. Piekę 40-50 minut, do tzw. "suchego patyczka".
SMACZNEGO!

Komentarze