BÓB W SOSIE CZOSNKOWYM

W moim domu raczej nie jada się bobu, ale nie mogłam się tego sezonu oprzeć - musiałam wypróbować przepis na bób w sosie czosnkowym, który kiedy pokazała na swoim blogu Grażyna (KLIK). I wiecie co? To naprawdę jest pyszne! Całą miskę zjadłam praktycznie sama, nie podzieliłam się z nikim!

Najważniejszym i najdłuższym krokiem jest ugotowanie samego bobu. Cała reszta to praktycznie pestka. Tym bardziej polecam Wam ten przepis, w szczególności, jeśli szukacie pomysłu na szybki, zdrowy i sycący obiad wegetariański ;)

BÓB W SOSIE CZOSNKOWYM
(przepis: Grażyna gotuje)

Składniki:
  • 500g bobu
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżka mąki
  • 1-1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
  1. Bób gotuję do miękkości w wodzie z dodatkiem cukru i soli - sól dodaję na samym końcu (gotowanie zajmuje około 15-20 minut). 
  2. Po lekkim przestudzeniu obieram bób ze skórki.
  3. W rondelku rozpuszczam masło, siekam czosnek i prażę na maśle uważając, aby nie przypalić ani masła, ani czosnku.
  4. Wrzucam mąkę i robię zasmażkę. Dodaję bulion stopniowo, aby dokładnie rozmieszać wszelkie grudki mąki.
  5. Dodaję ugotowany i obrany bób. Zagotowuję i doprawiam do smaku pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową.  
SMACZNEGO!

Komentarze