W moim domu raczej nie jada się bobu, ale nie mogłam się tego sezonu oprzeć - musiałam wypróbować przepis na bób w sosie czosnkowym, który kiedy pokazała na swoim blogu Grażyna (KLIK). I wiecie co? To naprawdę jest pyszne! Całą miskę zjadłam praktycznie sama, nie podzieliłam się z nikim!
Najważniejszym i najdłuższym krokiem jest ugotowanie samego bobu. Cała reszta to praktycznie pestka. Tym bardziej polecam Wam ten przepis, w szczególności, jeśli szukacie pomysłu na szybki, zdrowy i sycący obiad wegetariański ;)
BÓB W SOSIE CZOSNKOWYM
(przepis: Grażyna gotuje)
Składniki:
Najważniejszym i najdłuższym krokiem jest ugotowanie samego bobu. Cała reszta to praktycznie pestka. Tym bardziej polecam Wam ten przepis, w szczególności, jeśli szukacie pomysłu na szybki, zdrowy i sycący obiad wegetariański ;)
BÓB W SOSIE CZOSNKOWYM
(przepis: Grażyna gotuje)
Składniki:
- 500g bobu
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki masła
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżka mąki
- 1-1,5 szklanki bulionu warzywnego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- Bób gotuję do miękkości w wodzie z dodatkiem cukru i soli - sól dodaję na samym końcu (gotowanie zajmuje około 15-20 minut).
- Po lekkim przestudzeniu obieram bób ze skórki.
- W rondelku rozpuszczam masło, siekam czosnek i prażę na maśle uważając, aby nie przypalić ani masła, ani czosnku.
- Wrzucam mąkę i robię zasmażkę. Dodaję bulion stopniowo, aby dokładnie rozmieszać wszelkie grudki mąki.
- Dodaję ugotowany i obrany bób. Zagotowuję i doprawiam do smaku pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową.
Komentarze
Prześlij komentarz
Cieszę się, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią!