Słodycze to coś, co lubię! W szczególności, kiedy mówimy o słodyczach domowych (np. taki chlebek bananowy), które zrobimy sami w sezonie owocowym.
Co prawda sezon borówkowy już za nami, ale jeśli macie jeszcze jakieś borówki ukryte w zakamarkach zamrażarki, skorzystajcie z tego przepisu. Podwójnie owocowego w dodatku! Banany, borówki w towarzystwie cynamonu i dla największych łasuchów - tartej czekolady.
Wilgotny chlebek bananowy, napakowany borówkami, słodki i pachnący to idealny towarzysz do kawy podczas ulewnych jesiennych wieczorów.
(foremka keksowa o dł. 20 cm)
Składniki:
- 2 jajka
- pół szklanki oleju
- pół szklanki cukru
- 3-4 przejrzałe banany
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
- 1,5-2 szklanki umytych borówek
- Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza (z termoobiegiem ok. 160 stopni).
- Jajka roztrzepuję widelcem z olejem i cukrem.
- Banany rozgniatam widelcem, łączę z jajkami.
- Mąkę przesiałam z cynamonem, proszkiem do pieczenia. Dodaję porcjami do mieszanki z jajek i bananów, łączę z mlekiem.
- Wrzucam borówki, mieszam.
- Keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Przekładam masę i dekoruję borówkami. Wstawiam do piekarnika.
- Piekę ok. 50-60 minut, do tzw. "suchego patyczka".
Wyszedł ale dałabym mniej proszku do pieczenia z 2 łyżeczki bo strasznie go czuć i to wszystko psuje
OdpowiedzUsuńDziękuję za wskazówki - nie odczuliśmy tego, ale oczywiście, każda uwaga na wagę złota!
UsuńBardzo fajny przepis. Polecam!!!
OdpowiedzUsuńJakiej mąki użyć? Portowa, chlebowa? Może jakiś typ albo rodzaj ziarna, nr?
OdpowiedzUsuńMy zwykle używamy mąkę tortową, chyba, że wskazujemy inaczej :)
Usuń