GRATIN Z FIOLETOWYCH BATATÓW


Ostatnio odkryłam fantastyczne i fantazyjne zarazem fioletowe bataty. Są to nieco mniej słodkie niż zwykłe bataty, które mają cudowny kolor! Polecam je, aby urozmaicić codzienną kuchnię nowymi barwami.

Z tychże fioletowych batatów przyrządziłam gratin, czyli dość prostą zapiekankę ze śmietanką kremówką, która stanowi zwykle dodatek do dań mięsnych. Postanowiłam jednak, by gratin z fioletowych batatów stanowiła danie główne, dlatego urozmaiciłam ją smażoną cebulką z boczkiem i ciekawymi przyprawami.


Jeśli lubicie dania z piekarnika, sycące i rozgrzewające, dzisiejsza propozycja powinna przypaść Wam do gustu. Oczywiście zamiast fioletowych batatów można użyć zwykłych, pomarańczowych lub normalnych ziemniaków.


GRATIN Z FIOLETOWYCH BATATÓW
(porcja dla 6 osób)
  • 350 g batatów fioletowych (lub zwykłych, pomarańczowych)
  • 1/2 cebuli
  • 100 g boczku
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa, tymianek
Sposób przygotowania:
  1. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  2. Ziemniaki obieram i kroję w bardzo cienkie plasterki (za pomocą robota kuchennego). 
  3. Cebulę i boczek kroję bardzo drobno i na rozgrzanej patelni przesmażam razem, aby cebula się zeszkliła, a tłuszczyk wytopił.
  4. Naczynie żaroodporne smaruję odrobiną tłuszczu i układam warstwami plasterki batatów "na zakładkę", na zmianę z boczkiem z cebulką.
  5. Śmietankę mieszam z jajkiem oraz solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, gałką muszkatołową i suszonym tymiankiem. Zalewam mieszaniną ziemniaki.
  6. Wstawiam naczynie do piekarnika i piekę około 45 minut do chwili, aż śmietanka zostanie wchłonięta przez ziemniaczki.
SMACZNEGO!

Komentarze