Ostatnio odkryłam fantastyczne i fantazyjne zarazem fioletowe bataty. Są to nieco mniej słodkie niż zwykłe bataty, które mają cudowny kolor! Polecam je, aby urozmaicić codzienną kuchnię nowymi barwami.
Z tychże fioletowych batatów przyrządziłam gratin, czyli dość prostą zapiekankę ze śmietanką kremówką, która stanowi zwykle dodatek do dań mięsnych. Postanowiłam jednak, by gratin z fioletowych batatów stanowiła danie główne, dlatego urozmaiciłam ją smażoną cebulką z boczkiem i ciekawymi przyprawami.
Jeśli lubicie dania z piekarnika, sycące i rozgrzewające, dzisiejsza propozycja powinna przypaść Wam do gustu. Oczywiście zamiast fioletowych batatów można użyć zwykłych, pomarańczowych lub normalnych ziemniaków.
GRATIN Z FIOLETOWYCH BATATÓW
(porcja dla 6 osób)
- 350 g batatów fioletowych (lub zwykłych, pomarańczowych)
- 1/2 cebuli
- 100 g boczku
- 300 ml śmietany kremówki
- 1 jajko
- sól, pieprz, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa, tymianek
- Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Ziemniaki obieram i kroję w bardzo cienkie plasterki (za pomocą robota kuchennego).
- Cebulę i boczek kroję bardzo drobno i na rozgrzanej patelni przesmażam razem, aby cebula się zeszkliła, a tłuszczyk wytopił.
- Naczynie żaroodporne smaruję odrobiną tłuszczu i układam warstwami plasterki batatów "na zakładkę", na zmianę z boczkiem z cebulką.
- Śmietankę mieszam z jajkiem oraz solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, gałką muszkatołową i suszonym tymiankiem. Zalewam mieszaniną ziemniaki.
- Wstawiam naczynie do piekarnika i piekę około 45 minut do chwili, aż śmietanka zostanie wchłonięta przez ziemniaczki.
Komentarze
Prześlij komentarz
Cieszę się, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią!