ROLADKI NALEŚNIKOWE ZE SZPINAKIEM, ŁOSOSIEM I SERKIEM

Ta przystawka zachwyciła mnie podczas imprezy sylwestrowej w jednej z restauracji. Wiadomo, że wyglądała zdecydowanie lepiej i zapewne lepiej smakowała, jednakże postanowiłam ją odtworzyć i zaserwować na karnawałowym stole.

Roladki naleśnikowe ze szpinakiem, łososiem i serkiem są banalnie proste. Wystarczy usmażyć naleśniki z dodatkiem szpinaku i nadziać serkiem śmietankowym, łososiem wędzonym i ogórkiem konserwowym. Oczywiście, nadzienie jest dowolne. Idea jednak ta sama - małe kawałki, przekąska na jeden kęs, aby posilić się i dalej ruszyć w tany! :)


ROLADKI NALEŚNIKOWE ZE SZPINAKIEM, ŁOSOSIEM I SERKIEM
(ciasto wystarczy na 10 naleśników o średnicy 26 cm)
  •  paczka mrożonego szpinaku siekanego (400 g)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1,5-2 szklanki mleka lub wody gazowanej 
  • płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g wędzonego łososia
  • 400 g serka typu Philadelphia 
  • kilka ogórków konserwowych
Sposób przygotowania:
  1.  Szpinak przesmażam na patelni z odrobiną oleju, aby pozbyć się większości płynu. Pozostawiam do przestudzenia.
  2. Do szpinaku dodaję mąkę, jajka, olej, stopniowo wodę gazowaną lub mleko (z wodą gazowaną naleśniki wyjdą bardziej puszyste), zioła i sól. Wszystko razem miksuję aż do powstania jednolitego ciasta o konsystencji lekkiego, płynnego jogurty naturalnego. Nie może być zbyt rzadkie, bo naleśniki będą się przedzierać.
  3. Na patelni rozgrzewam olej i smażę naleśniki z dwóch stron. Ostawiam do ostudzenia.
  4. Naleśniki smaruję serkiem, wykładam wędzonego łososia i pokrojone w słupki ogórki konserwowe. Zawijam w ruloniki i zawijam w folię aluminiową na 1-2 h, schowam do lodówki.
  5. Po tym czasie wyjmuję roladki z lodówki, kroję ostrym nożem na plastry i każdy plasterek przekłuwam wykałaczką, aby ułatwić gościom jedzenie.
SMACZNEGO!

Komentarze

Prześlij komentarz

Cieszę się, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią!