CIASTO UCIERANE Z GRUSZKĄ, JABŁKIEM I CYNAMONEM


   Ciasto ucierane zawsze wychodzi, z ręką na sercu mogę to powiedzieć. Chyba jeszcze nigdy nie wyszedł mi zakalec! Ponadto jest niezwykle "elastyczne", można dodać do jego wnętrza wszystko, czego tylko się zapragnie - jagody, truskawki, maliny albo tak, jak ja, gruszkę i jabłko. No i oczywiście, bo o niej nie można zapomnieć - KRUSZONKĘ.

   W ten sposób powstanie bajecznie smaczne ciasto ucierane z gruszką, jabłkiem i... cynamonem! A, że ja cynamon dodaję ostatnimi czasy praktycznie do wszystkiego, to i tu nie mogło go zabraknąć.


UCIERANE CIASTO Z GRUSZKĄ, JABŁKIEM I CYNAMONEM
(Keksówka o wymiarach 30 x 11 cm)
  • 4 duże jajka
  • 150 g cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany (12 lub 18%)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 małe gruszki
  • 2 małe jabłka
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza. 
  2. Masło, cukier i jajka ucieram na gładką masę.
  3. Mąkę, cynamon i proszek do pieczenia mieszam ze sobą, dodaję porcjami do masy maślano-jajecznej. 
  4. Dodaję śmietanę i całość dokładnie mieszam.
  5. Jabłka i gruszki obieram, kroję w kostkę i wrzucam do ciasta. Łączę z pozostałymi składnikami.
  6. Wkładam do piekarnika i piekę ok. 40-50 minut, do tzw. "suchego patyczka". 
SMACZNEGO!

Komentarze