Ciasto ucierane zawsze wychodzi, z ręką na sercu mogę to powiedzieć. Chyba jeszcze nigdy nie wyszedł mi zakalec! Ponadto jest niezwykle "elastyczne", można dodać do jego wnętrza wszystko, czego tylko się zapragnie - jagody, truskawki, maliny albo tak, jak ja, gruszkę i jabłko. No i oczywiście, bo o niej nie można zapomnieć - KRUSZONKĘ.
W ten sposób powstanie bajecznie smaczne ciasto ucierane z gruszką, jabłkiem i... cynamonem! A, że ja cynamon dodaję ostatnimi czasy praktycznie do wszystkiego, to i tu nie mogło go zabraknąć.
UCIERANE CIASTO Z GRUSZKĄ, JABŁKIEM I CYNAMONEM
(Keksówka o wymiarach 30 x 11 cm)
- 4 duże jajka
- 150 g cukru
- 150 g miękkiego masła
- 250 g mąki pszennej
- 4 łyżki kwaśnej śmietany (12 lub 18%)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 małe gruszki
- 2 małe jabłka
- Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza.
- Masło, cukier i jajka ucieram na gładką masę.
- Mąkę, cynamon i proszek do pieczenia mieszam ze sobą, dodaję porcjami do masy maślano-jajecznej.
- Dodaję śmietanę i całość dokładnie mieszam.
- Jabłka i gruszki obieram, kroję w kostkę i wrzucam do ciasta. Łączę z pozostałymi składnikami.
- Wkładam do piekarnika i piekę ok. 40-50 minut, do tzw. "suchego patyczka".
Komentarze
Prześlij komentarz
Cieszę się, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią!