PIECZONE WARZYWA Z SOSEM CZOSNKOWYM


Pieczone warzywa są genialnym pomysłem na wegetariański obiad, zdrowy lunch do pracy czy smaczną kolację. Nieodłączny element takich warzyw jest fantastyczny, domowy sos czosnkowy - nie znam nic lepszego!


PIECZONE WARZYWA Z SOSEM CZOSNKOWYM
(4 porcje)
  • 2 duże marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 duży batat
  • kawałek bulwy selera
  • 1/2 kalafiora (lub jeden mniejszy)
  • przyprawy: kurkuma mielona, pieprz czarny, czosnek granulowany, papryka słodka, sól
  • olej rzepakowy
  • sos czosnkowy: 5 łyżek jogurtu naturalnego, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza.
  2. Warzywa oczyszczam, obieram i kroję - marchew, batata, ziemniaki, seler i pietruszkę w grubsze słupki, kalafiora dzielę na małe kwiatki.
  3. Odrobinę oleju (3-5 łyżek) mieszam z przyprawami.
  4. Taką mieszanką pokrywam wszystkie przygotowane warzywa i wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piekę ok. 30 minut, do miękkości warzyw.
  6. Sos czosnkowy: wszystkie składniki mieszam ze sobą. 
SMACZNEGO! 

Komentarze

  1. Uwielbiam pieczone bataty! Musze spróbować tej mieszanki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Słodki batat ale w połączeniu z czosnkiem! Kubki smakowe będą szaleć

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Cieszę się, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią!