Pieczone warzywa są genialnym pomysłem na wegetariański obiad, zdrowy lunch do pracy czy smaczną kolację. Nieodłączny element takich warzyw jest fantastyczny, domowy sos czosnkowy - nie znam nic lepszego!
PIECZONE WARZYWA Z SOSEM CZOSNKOWYM
(4 porcje)
- 2 duże marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 2 duże ziemniaki
- 1 duży batat
- kawałek bulwy selera
- 1/2 kalafiora (lub jeden mniejszy)
- przyprawy: kurkuma mielona, pieprz czarny, czosnek granulowany, papryka słodka, sól
- olej rzepakowy
- sos czosnkowy: 5 łyżek jogurtu naturalnego, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz
- Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza.
- Warzywa oczyszczam, obieram i kroję - marchew, batata, ziemniaki, seler i pietruszkę w grubsze słupki, kalafiora dzielę na małe kwiatki.
- Odrobinę oleju (3-5 łyżek) mieszam z przyprawami.
- Taką mieszanką pokrywam wszystkie przygotowane warzywa i wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piekę ok. 30 minut, do miękkości warzyw.
- Sos czosnkowy: wszystkie składniki mieszam ze sobą.
Uwielbiam pieczone bataty! Musze spróbować tej mieszanki!
OdpowiedzUsuńSłodki batat ale w połączeniu z czosnkiem! Kubki smakowe będą szaleć
OdpowiedzUsuń