CIASTO CYTRYNOWE


Choć moje życie blogerskie znacznie zwolniło, co zresztą widać po ograniczonej aktywności na stronie, to jednak jeść trzeba i gotowanie to nadal nieodzowny element mojego życia. Szkoda tylko, że nie zawsze zdążę sfotografować to, co wyszło spod mych rąk. Znika, nim się obejrzę 😂

Czasem przychodzi też ochota na domowe ciasto. Pozwalam sobie więc na odrobinę szaleństwa i część wolnego czasu przeznaczam właśnie na pieczenie.

Czasem pozwalam sobie również na ten luksus, by nie brać ze sobą ciężkiego aparatu fotograficznego, więc robię zdjęcia telefonem. Jakość kiepska, nie ma efektów, nie są uporządkowane i dopieszczone. Ale myślę, że świetnie oddają sielskość danej chwili. Tak więc, częstujcie się!

CIASTO CYTRYNOWE
(blaszka 25x37 cm)

Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka (osobno białko i żółtko) 
  • Szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • 1/4 mąki ziemniaczanej
Składniki na masę cytrynową:
  • 4 opakowania budyniu waniliowego
  • 4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200g masła 
  • Sok z 3 cytryn 
  • Skórka otarta z 1 cytryny (sparzona!!) 
  • 2 żółtka
Skladniki na piankę:
  • 1 galaretka cytrynowa 
  • 1 szklanka wody 
  • 500 ml śmietanki 30%
Dodatkowo:
  • Około 30 herbatników
  • Lukier 
Sposób przygotowania:
  1. Zaczynamy od biszkoptu. Białka ubijam na sztywną pianę z odrobiną soli, dodając pod koniec ubijania cukier, najlepiej partiami. Następnie wrzucam po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie mieszając. Mąkę pszenną mieszam z mąką ziemniaczaną i delikatnie łączę szpatułką z masą jajeczną.
  2. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni Celsjusza. Ciasto przelewam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do pieca na 30 minut,a najlepiej do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzę. 
  3. Teraz czas na masę cytrynową. 3 szklanki wody zagotowuję z cukrem. W czwartej szklance rozpuszczam proszek budyniowy i wlewam do wrzącej wody. Gotuję do zgęstnienia. Do bardzo ciepłej masy dodaję masło i mieszam do rozpuszczenia. Wlewam sok z cytryny i dodaję skórkę cytrynową. Wrzucam żółtka i miksuję szybko na jednolitą masę. Wylewam na biszkopt, studzę i wstawiam do lodówki. 
  4. Galaretkę rozpuszczam we wrzątku, odstawiamy do wystudzenia. Mocno schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą galaretkę i mieszam. Wylewam na zimną masę cytrynową.
  5. Herbatniki można skropić sokiem z cytryny. Układam je na piance i dociskam. Dekoruję lukrem (to już w zależności od gustu) i wstawiam do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego!

Źródło przepisu: https://www.winiary.pl/przepis.aspx/139985/ciasto-cytrynowe

Komentarze