Wakacje. A co idealnie pasuje do wspomnień o wakacjach? Zdecydowanie gofry z bitą śmietaną i owocami! Korzystając z faktu, że nasza stara gofrownica nadal sobie nieźle radzi, postanowiliśmy przygotować gofry. Tym razem jednak nieco inne, bo bananowe!
Gofry bananowe smakują wybornie. Są miękkie i delikatnie, z dodatkiem cynamonu przypominają chlebek bananowy. Podaliśmy je z bitą śmietaną, orzechami i świeżymi owocami. Polecamy!
GOFRY BANANOWE
(przepis na 10 sztuk)
- 1 duży banan
- 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
- 1 opakowanie gęstej śmietany 18% (200g)
- 1/4 szklanki mleka
- 3 jajka
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 pełna szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta soli
- bita śmietana, owoce, orzechy lub inne dodatki do podania
- odrobina oleju do natłuszczenia gofrownicy
- Białka oddzielam od jajek i ubijam z dodatkiem soli na sztywną pianę.
- Żółtka ucieram z cukrem pudrem na puszystą, gęstą masę.
- Banana rozcieram widelcem, dodaję olej, śmietanę i mleko, łączę razem trzepaczką.
- Żółtka mieszam z masą bananową, dodaję ubite białka i delikatnie łączę z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Odstawiam na 15 min do napęcznienia. Masa powinna mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.
- Rozgrzaną gofrownicę smaruję olejem za pomocą silikonowego pędzelka. Wylewam porcje ciasta do foremek i piekę do momentu, aż kontrolka zmieni kolor na zielony.
- Ciepłe gofry bananowe podaję z bitą śmietaną, świeżymi owocami oraz orzechami.
Komentarze
Prześlij komentarz
Cieszę się, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią!