GOFRY BANANOWE


Wakacje. A co idealnie pasuje do wspomnień o wakacjach? Zdecydowanie gofry z bitą śmietaną i owocami! Korzystając z faktu, że nasza stara gofrownica nadal sobie nieźle radzi, postanowiliśmy przygotować gofry. Tym razem jednak nieco inne, bo bananowe!



Gofry bananowe smakują wybornie. Są miękkie i delikatnie, z dodatkiem cynamonu przypominają chlebek bananowy. Podaliśmy je z bitą śmietaną, orzechami i świeżymi owocami. Polecamy!

GOFRY BANANOWE
(przepis na 10 sztuk)
  • 1 duży banan
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 opakowanie gęstej śmietany 18% (200g)
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 pełna szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli
  • bita śmietana, owoce, orzechy lub inne dodatki do podania
  • odrobina oleju do natłuszczenia gofrownicy
Sposób przygotowania:
  1.  Białka oddzielam od jajek i ubijam z dodatkiem soli na sztywną pianę. 
  2. Żółtka ucieram z cukrem pudrem na puszystą, gęstą masę.
  3. Banana rozcieram widelcem, dodaję olej, śmietanę i mleko, łączę razem trzepaczką.
  4. Żółtka mieszam z masą bananową, dodaję ubite białka i delikatnie łączę z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Odstawiam na 15 min do napęcznienia. Masa powinna mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.
  5. Rozgrzaną gofrownicę smaruję olejem za pomocą silikonowego pędzelka. Wylewam porcje ciasta do foremek i piekę do momentu, aż kontrolka zmieni kolor na zielony. 
  6. Ciepłe gofry bananowe podaję z bitą śmietaną, świeżymi owocami oraz orzechami.
SMACZNEGO!

Komentarze