Ta odsłona tapioki odpowiada nam najbardziej. Bardzo prosty deser, z mango w stylu raw, bez konserwantów i zbędnych słodzików.
W sezonie na mango, gdy jest ono słodkie i niesamowicie żółte, to właśnie po nie sięgamy najczęściej. Jednak deser z tapioki równie dobrze smakuje z ciepłymi malinami czy musem jabłkowym z cynamonem.
TAPIOKA NA MLEKU KOKOSOWYM Z MANGO (4 porcje)
Składniki
- 400 ml mleka kokosowego o obniżonej zawartości tłuszczu
- 100 ml wody kokosowej
- 1/4 szklanki kuleczek tapioki (tych mniejszych)
- Ewentualnie 2 łyżki miodu dla słodyczy
- 1 duże, bardzo dojrzałe mango
- 2 łyżki soku z limonki
Jak zrobić?
- Mleko kokosowe zagotować z wodą kokosową, wrzucić kuleczki z tapioki i gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut, aż kuleczki staną się zupełnie przezroczyste i elastyczne. Ewentualnie można dodać miodu dla słodyczy.
- Gorącą tapiokę przełożyć do szklanek/pucharków i odstawić do wystudzenia, masa wtedy zgęstnieje.
- Mango obrać, zmiksować z dodatkiem soku z limonki.
- Podawać schłodzone.
Smacznego!
Dawno nie jadłam tapioki.
OdpowiedzUsuńWarto sięgnąć po nią ponownie! :)
Usuń