DESER TAPIOKA MANGO KOKOS


Ta odsłona tapioki odpowiada nam najbardziej. Bardzo prosty deser, z mango w stylu raw, bez konserwantów i zbędnych słodzików.

W sezonie na mango, gdy jest ono słodkie i niesamowicie żółte, to właśnie po nie sięgamy najczęściej. Jednak deser z tapioki równie dobrze smakuje z ciepłymi malinami czy musem jabłkowym z cynamonem.


TAPIOKA NA MLEKU KOKOSOWYM Z MANGO (4 porcje)

Składniki

  • 400 ml mleka kokosowego o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 100 ml wody kokosowej
  • 1/4 szklanki kuleczek tapioki (tych mniejszych) 
  • Ewentualnie 2 łyżki miodu dla słodyczy
  • 1 duże, bardzo dojrzałe mango
  • 2 łyżki soku z limonki

Jak zrobić?

  1. Mleko kokosowe zagotować z wodą kokosową, wrzucić kuleczki z tapioki i gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut, aż kuleczki staną się zupełnie przezroczyste i elastyczne. Ewentualnie można dodać miodu dla słodyczy.
  2. Gorącą tapiokę przełożyć do szklanek/pucharków i odstawić do wystudzenia, masa wtedy zgęstnieje.
  3. Mango obrać, zmiksować z dodatkiem soku z limonki.
  4. Podawać schłodzone. 
Smacznego! 

Komentarze

Prześlij komentarz

Cieszę się, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią!