Ciepłe śniadania to podstawa naszych weekendowych poranków. Uwielbiamy owsianki, płatki ryżowe, kaszę jaglaną czy inne przysmaki na słodko, które rozgrzewają i dostarczają niezbędnej energii na cały dzień. Po wypiciu szklanki letniej wody z miodem i cytryną z chęcią zasiadamy do stołu, na którą parują rozgrzewające przysmaki.
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i pomijanie go jest niezdrowe. Rozpoczynanie dnia samą kawą i przysłowiowym papierosem nie należy do naszych nawyków. Stawiamy na porządną dawkę węglowodanów, najlepiej w towarzystwie aromatycznych przypraw i owoców.
Tym razem postawiliśmy na iście jesienne smaki. Suszone jabłko, cynamon, świeże figi kojarzą się ze złotymi liśćmi za oknem i chłodnymi porankami. Miód z kwiatów pomarańczy, który przywieźliśmy ze sobą z Cypru idealnie komponuje się z całym śniadaniem. Miód działa antybakteryjnie i jest swoistym antidotum na przeziębienie i grypę.
PŁATKI GRYCZANE Z FIGĄ, MIODEM I SUSZONYMI JABŁKIEM
(2 porcje)
Składniki
- 300 ml mleka
- 6 łyżek płatków gryczanych błyskawicznych
- 2 figi
- 6 plasterków suszonego jabłka
- 2-3 łyżki miodu
- szczypta cynamonu, imbiru i kardamonu
Jak zrobić?
- Mleko podgrzewam, wsypuję płatki, dodaję cynamon, imbir i kardamon.
- Gotuję do miękkości, około 5-10 minut.
- Dodaję pokrojone w kostkę suszone jabłko.
- Dosładzam miodem i podaję z plasterkami świeżej figi.
Komentarze
Prześlij komentarz
Cieszę się, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią!