Od pewnego czasu borykamy się z przeziębieniem i zapaleniem górnych dróg oddechowych. Szukamy różnych sposób na poprawę naszej odporności, ale przede wszystkim na walkę z tymi okropnymi objawami i przyczynami infekcji.
Dostaliśmy niedużą, kilkukilogramową partię owoców pigwy (nie pigwowca!) wraz ze wskazówkami, co najlepiej z tych owoców przygotować. Niestety owoce te nie nadają się do spożycia na surowo - są zbyt twarde i kwaśne. Padło więc na syrop z pigwy, która jak się okazuje, skrywa w sobie całkiem sporo dobroci.
Pigwa, oprócz witaminy C, zawiera także fosfor, wapń, potas i cynk. Pomaga na niestrawność, przyspiesza przemianę materii, jest wskazana przy przeziębieniu i problemach z gardłem. A przepis jest naprawdę banalny!
SYROP Z PIGWY NA PRZEZIĘBIENIE
Składniki
- dojrzałe owoce pigwy
- cukier
- Owoce pigwy myję, usuwam gniazda nasienne i kroję.
- Zasypuję je cukrem w stosunku 1:1 (szklanka owoców na szklankę cukru).
- Odstawiam na 4-5 dni w ciepłe miejsce, mieszając codziennie.
- Po tym czasie odcedzam sok, przelewam do wyparzonych słoiczków i pasteryzuję ok. 10 minut. Można kilka słoiczków zostawić z owocami.
- Podaję z ciepłą herbatą, 2-3 łyżki na szklankę napoju,
Bardzo fajny przepis, musze zapamietac. I pomyslec, ze kiedys wyrzucilam pigwe, bo nie wiedzialam co z niej zrobic....
OdpowiedzUsuńRobiłam to samo, dopóki mnie rodzina nie oświeciła :)
UsuńSam robię ten przepis i bardzo mi się sprawdza w czasie choroby.
OdpowiedzUsuńUwielbiam pigwę i bardzo często piję ją z herbatą w okresie zimowym.
OdpowiedzUsuń