KASZA OWSIANA Z WARZYWAMI


Kasza owsiana coraz częściej pojawia się na półkach sklepowych. Występuje w dwóch postaciach - kasza owsiana cała lub łamana.

Kasza owsiana ma bardzo dużo prozdrowotnych właściwości. Zawiera najwięcej substancji odżywczych, ponieważ jej forma jest najbliższa całemu ziarnu owsa. W porównaniu z płatkami owsianymi, kasza ta ma niższy indeks glikemiczny, ponieważ wolniej rozkładają się jej cukry, tym samy dłużej dostarcza energii do krwi. Ma silne działanie ochronne na błonę śluzową przewodu pokarmowego. Reguluje gospodarkę cholesterolową, obniża poziom złego cholesterolu. Zawiera dużo witaminy E, która spowalnia procesy starzenia, kwas foliowy, witaminy z grupy B.

Kasza owsiana zawiera jednak kwas fitynowy, który może znacznie obniżać przyswajalność wapnia z pokarmu. Dzieci w okresie wzrostu oraz osoby starsze powinny tym samym ograniczać do minimum jej spożycie.

KASZA OWSIANA Z WARZYWAMI
(2-4 porcje)

Składniki
  • 3/4 szklanki suchej kaszy owsianej łamanej
  • 1 mała cebula
  • kawałek białej części pora
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 200 g obranej cukinii
  • 1/2 pęczka koperku  
  • sól, pieprz do smaku
Jak zrobić?
  1. Kaszę ugotować do miękkości w stosunku 1:2 (1 część kaszy, 2 części wody). Kaszę płuczę pod bieżącą wodą na sicie, wrzucam do wrzącej i osolonej wody i gotuję na wolnym ogniu do wchłonięcia wody. 
  2. Cebulę obieram, drobno siekam i szklę na maśle. Dodaję pokrojony w plasterki por.
  3. Marchewkę i pietruszkę obieram, ścieram na grubych oczkach, dodaję do cebuli i pora, podduszam z suszonym tymiankiem.
  4. Cukinię kroję w kostkę, dodaję do pozostałych warzyw. Doprawiam solę i pieprzem.
  5. Całość mieszam z kaszą i posiekanym koperkiem.
SMACZNEGO!

Komentarze