Chyba każdy zna leczo (lesco), czyli węgierska potrawę z papryki, coś na kształt gulaszu. Oryginalny przepis to zaledwie kilka składników - słonina, boczek, kiełbasa, żółta i czerwona papryka oraz pomidory, z których powstaje ten wspaniały sos. Do doprawienia sól, pieprz i prawdziwa węgierska wędzona papryka.
W mojej wersji pojawia się dodatkowo cukinia. Zresztą, któż nie zna leczo z cukinią! Pojawia się często na blogach i polskich stołach, potrawa niezmiennie lubiana, idealna na jesienno-zimową słotę. Rozgrzewa, przyspiesza metabolizm i poprawia krążenie.
Dla osób niejedzących mięsa polecam zamienić kiełbasę na tofu wędzone oraz słoninę na tłuszcz kokosowy. Takie rozwiązanie stosowałam niejednokrotnie i muszę przyznać, że smakuje równie dobrze co mięsna potrawa, na którą przepis znajdziecie poniżej :) Częstujcie się!
LECZO Z CUKINIĄ
(6-8 porcji)
Składniki
- 1 średniej wielkości cebula
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- 3 ząbki czosnku
- 200 g dobrej kiełbasy
- liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 300 g cukinii (obranej, pokrojonej w kostkę)
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 szklanka bulionu mięsnego
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, mielona słodka i wędzona papryka do smaku
- 1 pęczek świeżej natki pietruszki
- Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam.
- W rondlu rozgrzewam olej (3-4 łyżki), szklę cebulę, a kiedy ta jest lekko przezroczysta, dodaję czosnek, suszony majeranek, ziele angielskie i liść laurowy.
- Kiełbasę kroję w kostkę, dodaję do cebuli i czosnku, podsmażam, aż się zrumieni.
- Każdą z papryk myję pod bieżącą wodą, usuwam ogonki i gniazda nasienne, kroję w kostkę, Dodaję do rondla.
- Obraną i pokrojoną cebulę dodaję do rondla z papryką, kiełbasą i cebulą. Smażę razem około 3-4 minut, co jakiś czas mieszając.
- Następnie dodaję bulion, pomidory z puszki wraz z zalewą. Zagotowuję.
- Dorzucam koncentrat pomidorowy, który dokładnie rozprowadzam. Gotuję pod przykryciem około 3-4 minut.
- Doprawiam do smaku papryką słodką i wędzoną, solą i pieprzem. Dodaję posiekaną natkę pietruszki.
- Gotuję jeszcze 2 minuty. Podaję ze świeżym pieczywem, kaszą lub ryżem.
Bardzo lubię <3
OdpowiedzUsuńMy teeeeż!
Usuń