LECZO Z CUKINIĄ


Chyba każdy zna leczo (lesco), czyli węgierska potrawę z papryki, coś na kształt gulaszu. Oryginalny przepis to zaledwie kilka składników - słonina, boczek, kiełbasa, żółta i czerwona papryka oraz pomidory, z których powstaje ten wspaniały sos. Do doprawienia sól, pieprz i prawdziwa węgierska wędzona papryka.

W mojej wersji pojawia się dodatkowo cukinia. Zresztą, któż nie zna leczo z cukinią! Pojawia się często na blogach i polskich stołach, potrawa niezmiennie lubiana, idealna na jesienno-zimową słotę. Rozgrzewa, przyspiesza metabolizm i poprawia krążenie.

Dla osób niejedzących mięsa polecam zamienić kiełbasę na tofu wędzone oraz słoninę na tłuszcz kokosowy. Takie rozwiązanie stosowałam niejednokrotnie i muszę przyznać, że smakuje równie dobrze co mięsna potrawa, na którą przepis znajdziecie poniżej :) Częstujcie się!


LECZO Z CUKINIĄ
(6-8 porcji)

Składniki
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g dobrej kiełbasy 
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 300 g cukinii (obranej, pokrojonej w kostkę)
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 szklanka bulionu mięsnego
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, mielona słodka i wędzona papryka do smaku
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
Jak przygotować?
  1. Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam. 
  2. W rondlu rozgrzewam olej (3-4 łyżki), szklę cebulę, a kiedy ta jest lekko przezroczysta, dodaję czosnek, suszony majeranek, ziele angielskie i liść laurowy.
  3. Kiełbasę kroję w kostkę, dodaję do cebuli i czosnku, podsmażam, aż się zrumieni.
  4. Każdą z papryk myję pod bieżącą wodą, usuwam ogonki i gniazda nasienne, kroję w kostkę, Dodaję do rondla.
  5. Obraną i pokrojoną cebulę dodaję do rondla z papryką, kiełbasą i cebulą. Smażę razem około 3-4 minut, co jakiś czas mieszając.
  6. Następnie dodaję bulion, pomidory z puszki wraz z zalewą. Zagotowuję.
  7. Dorzucam koncentrat pomidorowy, który dokładnie rozprowadzam. Gotuję pod przykryciem około 3-4 minut.
  8. Doprawiam do smaku papryką słodką i wędzoną, solą i pieprzem. Dodaję posiekaną natkę pietruszki. 
  9. Gotuję jeszcze 2 minuty. Podaję ze świeżym pieczywem, kaszą lub ryżem.
SMACZNEGO!

Komentarze

Prześlij komentarz

Cieszę się, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią!