NAJLEPSZE BROWNIE Z GRUSZKAMI


Ciężkie, lepkie, niesamowicie kremowe i obłędnie czekoladowe brownie w połączeniu ze słodkimi gruszkami dają naprawdę wspaniały deser. Prawdziwa uczta dla wielbicieli czekolady.

To chyba mój ulubiony przepis na brownie z gruszką. Można też wykorzystać inne owoce, np. maliny, truskawki czy nawet jabłka! Przepis jest prosty, szybki i niezawodny, smakuje wszystkim, których znam. No chyba, że ktoś po prostu nie przepada za czekoladą.
Zresztą - przekonajcie się sami :)



BROWNIE Z GRUSZKĄ
(blaszka maksymalnie 20 x 20 cm)

Składniki
  • 125 g gorzkiej czekolady Goplana
  • 125 g masła 
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 średnie jajka
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 4 dojrzałe małe gruszki
Jak przygotować?
  1. Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza. Formę smaruję delikatnie masłem i wykładam papierem do pieczenia.
  2. Masło roztapiam z czekoladą gorzką w kąpieli wodnej. Studzę.
  3. Jajka ubijam z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaję czekoladę z masłem.
  4. Do masy czekoladowo-jajecznej dodaję mąkę, sól i kakao. Mieszam. Powstaje gęste, lepkie ciasto.
  5. Gruszki obieram, dzielę na pół i usuwam gniazda nasienne. Każdą połówkę owocu nacinam delikatnie i wciskam w ciasto.
  6. Piekę około 30 minut, aż na powierzchni powstanie czekoladowa skorupka a w środku brownie pozostanie lepkie i wilgotne.
SMACZNEGO!


Komentarze

  1. Pysznie się zapowiada, chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brownie jakie lubię najbardziej !
    Jadłabym...

    OdpowiedzUsuń
  3. To brownie jest obłędne. Znalazłam dokładnie to czego szukałam �� Dziękuję za ten przepis ��

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Cieszę się, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią!