Ciężkie, lepkie, niesamowicie kremowe i obłędnie czekoladowe brownie w połączeniu ze słodkimi gruszkami dają naprawdę wspaniały deser. Prawdziwa uczta dla wielbicieli czekolady.
To chyba mój ulubiony przepis na brownie z gruszką. Można też wykorzystać inne owoce, np. maliny, truskawki czy nawet jabłka! Przepis jest prosty, szybki i niezawodny, smakuje wszystkim, których znam. No chyba, że ktoś po prostu nie przepada za czekoladą.
Zresztą - przekonajcie się sami :)
BROWNIE Z GRUSZKĄ
(blaszka maksymalnie 20 x 20 cm)
Składniki
- 125 g gorzkiej czekolady Goplana
- 125 g masła
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 2 średnie jajka
- 1/2 szklanki kakao
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 4 dojrzałe małe gruszki
- Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza. Formę smaruję delikatnie masłem i wykładam papierem do pieczenia.
- Masło roztapiam z czekoladą gorzką w kąpieli wodnej. Studzę.
- Jajka ubijam z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaję czekoladę z masłem.
- Do masy czekoladowo-jajecznej dodaję mąkę, sól i kakao. Mieszam. Powstaje gęste, lepkie ciasto.
- Gruszki obieram, dzielę na pół i usuwam gniazda nasienne. Każdą połówkę owocu nacinam delikatnie i wciskam w ciasto.
- Piekę około 30 minut, aż na powierzchni powstanie czekoladowa skorupka a w środku brownie pozostanie lepkie i wilgotne.
Pysznie się zapowiada, chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńBrownie jakie lubię najbardziej !
OdpowiedzUsuńJadłabym...
Bardzo apetyczne:-)
OdpowiedzUsuńTo brownie jest obłędne. Znalazłam dokładnie to czego szukałam �� Dziękuję za ten przepis ��
OdpowiedzUsuńJest przepyszne
OdpowiedzUsuń