Uwielbiamy pierogi i naprawdę żałujemy, że tak rzadko je przygotowujemy! Smakują nam każde, z mięsem, warzywne czy z owocami, takie jak te. W jesienną aurę polecamy więc pyszne pierogi ze śliwkami i cynamonową okrasą :)
Podstawą pierogów jest dobre ciasto. Odkryłam ostatnio banalny przepis, który zawsze się sprawdza i sprawia, że pierogi można zjadać kilogramami, a ich jedzenie wcale się nie nudzi!
PIEROGI ZE ŚLIWKĄ
(ok. 40 sztuk)
Składniki
- 250 ml ciepłej wody
- 420 g mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 20 sztuk dużych śliwek (najlepiej węgierki)
- 4 łyżki dobrego masła
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka cukru
- Mąkę mieszam z solą w dużej misce, dodaję ciepłą wodę i szybko zagniatam miękkie. Pod koniec zagniatania dodaję olej. Kiedy ciasto w miarę odchodzi od dłoni, odstawiam je na 30 minut, przykrywając bawełnianą ściereczką.
- Śliwki myję pod bieżącą wodą, dzielę na połówki.
- Ciasto, gdy odpoczęło, zagniatam z odrobiną mąki, aby nie kleiło się do dłoni. Wałkuję na grubość około 5 mm na posypanej mąką powierzchni i wycinam krążki. Na każdy krążek kładę połówkę śliwki i zaklejam. Odkładam na posypaną mąką powierzchnię, aby się nie przykleiły.
- W dużym garnku zagotowuję wodę z dodatkiem soli i odrobiny oleju. Wrzucam porcjami, aby pierogi się nie skleiły. Gotuję do chwili, aż pierogi zaczną wypływać na powierzchnię. Odcedzam i wrzucam kolejną porcję.
- W małym rondelku roztapiam masło z cukrem, dodaję cynamon. Polewam ciepłe pierogi przed podaniem.
Wypróbowałam. Pyszne
OdpowiedzUsuńCieszę się! :)
Usuńjakie inne owoce mogę użyć zamiast śliwek do tego ciasta?
OdpowiedzUsuńTruskawki, morele, brzoskwinie, a nawet dynia (choć to nie owoc) nadaje się do takich pierogów!
Usuń