Koktajle, gęste i kolorowe, obłędnie owocowe polecają się na drugie śniadanie czy przekąskę w pracy, szkole, domu. Dostarczają witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, poprawiają kondycję skóry, odporność i nastrój. Są zdecydowanie lepsze i korzystniejsze dla naszego zdrowia niż sztuczne przekąski czy słodycze, pełne oleju palmowego i cukru.
Plus wielki - robi się je niebywale szybko, można przyrządzić je z tego, co aktualnie mamy pod ręką, z owoców świeżych lub mrożonych, a nawet i z dodatkiem warzyw! Częstujcie się więc poniższym przepisem :) Który, notabene, pochodzi z poprzedniej odsłony naszego bloga.
KOKTAJL OWOCE LEŚNIE
(4 porcje)
Składniki
- 250 g mieszanki świeżych lub mrożonych owoców leśnych (maliny, jagody, jeżyny, porzeczki)
- 2 słodkie, mocno dojrzałe gruszki
- 5 listków świeżej melisy
- 2 szklanki wody lub mleka roślinnego
- Owoce (jeśli są świeże) płuczę pod bieżącą wodą, gruszkę dzielę na ćwiartki i usuwam gniazda nasienne.
- Wszystkie składniki, wraz z mlekiem roślinnym/wodą umieszczam w wysokim, wąskim naczyniu, przystosowanym do blendera. Miksuję na gładką, jednolitą masę - jeśli zachodzi taka potrzeba, koktajl jest zbyt gęsty - należy dodać więcej płynu i zmiksować ponownie.
- Podaję schłodzone.
super blog
OdpowiedzUsuń