Tym przepisem rozpoczynamy Święta! Chociaż do Świąt jeszcze trochę, to już w sklepach i galeriach handlowych rozbrzmiewają świąteczne piosenki, miasta ozdobiono już lampkami, a w powietrzu czuć zapach dymu, pomarańczy i korzennych przypraw.
Postanowiłam tym przepisem zrobić ukłon w stronę osób, które nie spożywają glutenu, z rożnych względów. Jak wiadomo, w okresie świątecznym, podczas rodzinnych uroczystości trudno o zaspokojenie potrzeb wszystkich zebranych. Uważam jednak, że ten przepis przypadnie do gustu wszystkim - nawet tym, którzy z glutenu rezygnować nie chcą czy nie muszą.
KOSTKA ADWENTOWA BEZ GLUTENU
(blacha o wymiarach 30 x 21 cm)
Składniki na ciasto
- 250 g miękkiego masła lub margaryny
- 150 g cukru pudru
- 4 jajka
- 150 g mąki owsianej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 200 g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g pokruszonej gorzkiej czekolady
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki
- garść płatków migdałowych
- posiekane włoskie orzechy
- Blachę do pieczenia smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia (masło powoduje, że papier przykleja się do blachy i nie przesuwa podczas przekładania ciasta do formy).
- Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza.
- Masło ucieram z cukrem pudrem na jasną, gładką masę. Wbijam kolejno po jednym jajku, za każdym razem miksując do połączenia się składników (może pojawić się efekt "warzenia masła", ale to nic).
- Dodaję mąkę owsianą, mielone migdały, cynamon, kardamon i łączę delikatnie, za pomocą miksera na wolnych obrotach.
- Wrzucam pokruszoną czekoladę i mieszam.
- Ciasto przekładam do przygotowanej wcześniej formy, wygładzam (będzie gęste i klejące). Piekę około 20-30 minut, do uzyskania tzw. suchego patyczka. Wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do całkowitego wystudzenia.
- Czekoladę na polewę siekam i wrzucam do rondelka, wlewam śmietankę. Podgrzewam na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Polewam powstałą mieszanką ciasto, posypuję płatkami migdałów i orzechami. Odstawiam do stężenia czekolady.
Komentarze
Prześlij komentarz
Cieszę się, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią!