Najprostszy pomysł na mięsny obiad? W naszym domu to kotlety mielone. Smakują zawsze i wszystkim, niezależnie od dodatków i pory roku. Preferujemy mięsa białe, stąd nasze kotlety mielone zrobione są z drobiu, a dokładniej z indyka. Są niskokaloryczne, lekkie i delikatne w smaku.
Tym razem podaliśmy kotlety mielone z indyka z młodą kapustą i ziemniaczkami z wody. Stawiamy na klasykę. Czasami.
KOTLETY MIELONE Z INDYKA
(8-10 sztuk)
Składniki
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego majeranku
- 1 jajko
- 4-5 łyżek bułki tartej
- 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- Cebulę obieram i drobno siekam, czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Dodaję do mięsa mielonego. Dorzucam suszony majeranek.
- Do mięsa wbijam jajko, dodaję bułkę tartą - stopniowo dosypując, aby kotlety nie wyszły zbyt twarde.
- Zagniatam nieco klejącą masę, którą doprawiam solą i pieprzem.
- Formuję 8 do 10 kotlecików, które smażę na rozgrzanym oleju roślinnym.
- Odsączam z tłuszczu na ręczniczku papierowym i podaję z ulubionymi dodatkami.
Pyszny obiad! Uwielbiam takie kotlety.
OdpowiedzUsuńCzasami lubimy zjeść coś klasycznego :)
UsuńPyszny obiadek, lubimy mielone :-) pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy i również pozdrawiamy :)
UsuńProsto i smacznie, też tak lubię :)
OdpowiedzUsuń