KOTLETY MIELONE Z INDYKA


Najprostszy pomysł na mięsny obiad? W naszym domu to kotlety mielone. Smakują zawsze i wszystkim, niezależnie od dodatków i pory roku. Preferujemy mięsa białe, stąd nasze kotlety mielone zrobione są z drobiu, a dokładniej z indyka. Są niskokaloryczne, lekkie i delikatne w smaku.

Tym razem podaliśmy kotlety mielone z indyka z młodą kapustą i ziemniaczkami z wody. Stawiamy na klasykę. Czasami.


KOTLETY MIELONE Z INDYKA
(8-10 sztuk)

Składniki
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego majeranku
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
Jak zrobić?
  1. Cebulę obieram i drobno siekam, czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Dodaję do mięsa mielonego. Dorzucam suszony majeranek.
  2. Do mięsa wbijam jajko, dodaję bułkę tartą - stopniowo dosypując, aby kotlety nie wyszły zbyt twarde. 
  3. Zagniatam nieco klejącą masę, którą doprawiam solą i pieprzem.
  4. Formuję 8 do 10 kotlecików, które smażę na rozgrzanym oleju roślinnym.
  5. Odsączam z tłuszczu na ręczniczku papierowym i podaję z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO!

Komentarze

Prześlij komentarz

Cieszę się, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią!