MAKARON WARZYWNY Z SUSZONYMI POMIDORAMI


Dania warzywne stanowią zdecydowaną większość naszych obiadów. Nie rezygnujemy w całości z mięsa, wybieramy jednak warzywa zdecydowanie częściej, a w szczególności te, które dostajemy od rodziny. Mamy dzięki temu pewność, że jemy produkty, przy których uprawie nie stosuje się żadnych pestycydów, herbicydów i nawozów, które może i przyspieszają wzrost oraz zapewniają wysoką jakość, to nie są mile widziane w naszym domu. Każdy zresztą wie, że nie wpływają one korzystnie na nasze środowisko.

Warzywne obiady pozwalają nam także zrealizować postanowienie, aby codziennie spożywać pięć porcji warzyw i owoców. To bardzo ważne, aby każdego dnia dostarczać organizmowi bogatej i urozmaiconej dawki witamin oraz minerałów, które zawierają warzywa i owoce właśnie.

Aby te obiady nie były nudne i nie ograniczały się do warzyw z wody, potrawek warzywnych czy kotlecików i placków, staramy się, aby każdorazowo wymyślić coś zupełnie innego. Tak więc dziś - propozycja idealna, ponieważ uwielbiamy suszone pomidory i czosnek - makaron warzywny z suszonymi pomidorami. Lekkie, aromatyczne i niebywale kolorowe danie poleca się na obiad czy warzywny lunch do pracy!


MAKARON WARZYWNY Z SUSZONYMI POMIDORAMI
(2-3 porcje)

Składniki
  • 1 mała cukinia (ok. 350 g)
  • 2 duże marchewki (ok. 350 g)
  • 6 suszonych pomidorów bez zalewy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1/2 posiekany pęczek koperku
  • 1/2 posiekany pęczek natki pietruszki
  • 8 - 10 zielonych oliwek
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • olej kokosowy do smażenia (2 - 3 łyżki)
Jak przyrządzić?
  1. Cukinię i marchewkę płuczę po bieżącą wodą. Marchewkę dodatkowo obieram. Za pomocą obieraczki do warzyw kroję marchew i cukinię w paski - tak, jakbym obierała je ze skórki. Jeśli paski wychodzą zbyt szerokie, dzielę je wzdłuż na połowę.
  2. Cebulę i czosnek obieram, bardzo drobno siekam. Pomidory kroję w cienkie paski lub kostkę.
  3. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy, dodaję cebulę, a kiedy się zeszkli wrzucam czosnek. Następnie wrzucam suszone pomidory, przesmażam minutkę lub dwie razem, po czym dorzucam warzywa. Smażę razem około 5-7 minut, często mieszając. Warzywa muszę nieco zmięknąć. 
  4. Pod koniec wrzucam posiekany koperek i natkę pietruszki, doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszam całość.
  5. Przed podaniem posypuję pokrojonymi oliwkami.

Komentarze

Prześlij komentarz

Cieszę się, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią!