Warzywa rządzą! Przekonujemy się o tym za każdym razem, gdy odkrywamy jakieś nowe warzywo na nowo. Tak było i tym razem - nie spodziewałam się, że kalafior w pomidorach, zapieczony z parmezanem może być wspaniałym pomysłem na obiad! W towarzystwie kaszy owsianej stworzył bardzo pożywne danie obiadowe.
Prosto, szybko, bez większego nakładu pracy. Tak, jak lubimy najbardziej!
KALAFIOR W POMIDORACH
(4 porcje)
Składniki
- 1 duży kalafior
- 2 puszki pomidorów bez skóry
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka mieszanki suszonego oregano i bazylii
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 30 g startego parmezanu
- Surowego kalafiora obieram z liści, płuczę pod bieżącą wodą i dzielę na różyczki.
- Naczynie do zapiekania smaruję cienko olejem. Wrzucam surowe różyczki kalafiora.
- Piekarnik rozgrzewam do 190 stopni Celsjusza.
- W rondelku rozgrzewam olej, na którym szklę obraną i posiekaną drobno cebulę. Kiedy będzie już złocista i przezroczysta, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Pomidory, jeśli są całe, blenduję, pomidory krojone zostawiam w takiej postaci. Dodaję je do rondelka z cebulą i czosnkiem, wrzucam suszone zioła i doprowadzam do wrzenia. Dodaję koncentrat pomidorowy. Doprawiam solą i pieprzem.
- Kalafiora zalewam powstałym sosem i wstawiam do piekarnika na 30 minut. 7 minut przed końcem pieczenia wyjmuję kalafiora z pieca i posypuję parmezanem. Zapiekam.
- Podaję z ugotowaną kaszą owsianą.
Świetny pomysł, w przededniu wiosny, kiedy jeszcze mało zieloności, a witamin człowiekowi brakuje, fajnie wykorzystywać warzywka, które są dostępne właśnie w taki smakowity sposób!
OdpowiedzUsuńSzukamy witamin i słońca w każdym możliwym miejscu, nawet w kuchni!
Usuń