KALAFIOR W POMIDORACH



Warzywa rządzą! Przekonujemy się o tym za każdym razem, gdy odkrywamy jakieś nowe warzywo na nowo. Tak było i tym razem - nie spodziewałam się, że kalafior w pomidorach, zapieczony z parmezanem może być wspaniałym pomysłem na obiad! W towarzystwie kaszy owsianej stworzył bardzo pożywne danie obiadowe.

Prosto, szybko, bez większego nakładu pracy. Tak, jak lubimy najbardziej!

KALAFIOR W POMIDORACH 
(4 porcje)

Składniki
  • 1 duży kalafior
  • 2 puszki pomidorów bez skóry
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka mieszanki suszonego oregano i bazylii
  • sól, pieprz 
  • olej do smażenia 
  • 30 g startego parmezanu
Jak przygotować?
  1. Surowego kalafiora obieram z liści, płuczę pod bieżącą wodą i dzielę na różyczki.
  2. Naczynie do zapiekania smaruję cienko olejem. Wrzucam surowe różyczki kalafiora.
  3. Piekarnik rozgrzewam do 190 stopni Celsjusza.
  4. W rondelku rozgrzewam olej, na którym szklę obraną i posiekaną drobno cebulę. Kiedy będzie już złocista i przezroczysta, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Pomidory, jeśli są całe, blenduję, pomidory krojone zostawiam w takiej postaci. Dodaję je do rondelka z cebulą i czosnkiem, wrzucam suszone zioła i doprowadzam do wrzenia. Dodaję koncentrat pomidorowy. Doprawiam solą i pieprzem.
  6. Kalafiora zalewam powstałym sosem i wstawiam do piekarnika na 30 minut. 7 minut przed końcem pieczenia wyjmuję kalafiora z pieca i posypuję parmezanem. Zapiekam.
  7. Podaję z ugotowaną kaszą owsianą.
SMACZNEGO!
 

Komentarze

  1. Świetny pomysł, w przededniu wiosny, kiedy jeszcze mało zieloności, a witamin człowiekowi brakuje, fajnie wykorzystywać warzywka, które są dostępne właśnie w taki smakowity sposób!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szukamy witamin i słońca w każdym możliwym miejscu, nawet w kuchni!

      Usuń

Publikowanie komentarza

Cieszę się, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią!