SEROMAKOWIEC

 
Seromakowiec, czyli ciasto, które łączy dwa ulubione wypieki bożonarodzeniowe w jednym. Jeżeli ktoś nie wie na co się zdecydować - czy na wspaniały sernik z babcinego przepisu, czy na genialny makowiec teściowej, może warto pomyśleć o połączeniu tychże smakołyków w jedno.

Seromakowiec jest bardzo prosty w przygotowaniu. I choć zazwyczaj tego nie popieram, masę makową można także zastąpić gotową z puszki - aby ładnie się zwarła podczas pieczenia warto dodać 2 jajka na 1 puszkę takiej masy. Niemniej jednak polecam przygotować ją własnoręcznie.

SEROMAKOWIEC
(blacha 25 x 30 cm)

Składniki kruchego ciasta
  • 160 g zimnego masła (lub margaryny)
  • 2,25 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko rozm. M
Składniki masy makowej
  •  2 szklanki niebieskiego maku
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka
  • garść rodzynek, orzechów włoskich, skórki pomarańczowej lub innych bakalii
Składniki masy serowej
  • 4 jajka rozm. M
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 kostki (ok. 150 g) miękkiego masła
  • 1 kg białego sera, mielonego (może być z wiaderka)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszek)
Polewa
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
Jak przygotować?
  1. Zimne masło kroję w kostkę, dodaję do mąki, wrzucam sól. Siekam składniki ze sobą, rozcieram w palcach, aż do powstania mieszanki na kształt mokrego piasku. Wbijam jajko i zagniatam ciasto w gładką i jednolitą kulę. Owijam folią spożywczą i chowam do lodówki na 30 minut.
  2. Piec rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. 
  3. Ciastem wylepiam formę wysmarowaną delikatnie tłuszczem (można wyłożyć ją papierem). Nakłuwam ciasto widelcem i wstawiam do pieca na ok. 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Wyjmuję z piekarnika i zmniejszam temperaturę do 180 stopni. 
  4. Mak przelewam wrzątkiem, wrzucam do garnka i zagotowuję. Gotuję 2-3 minuty, odsączam i studzę. Mielę mak z dodatkiem cukru w maszynce (może być ta do mielenia mięsa). Masło roztapiam, rodzynki zalewam wrzątkiem, orzechy włoskie drobno siekam. Dodaję jajka, roztopione masło i bakalie. Mieszam razem i wykładam na spód z kruchego ciasta.
  5. Oddzielam białko od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. 
  6. Żółtka ucieram z cukrem na jasną masę. Dodaję masło i miksuję razem. Wrzucam biały ser oraz proszek budyniowy i miksuję.
  7. Ubite białka delikatnie łączę z resztą masy sernikowej, najlepiej za pomocą łyżki. Wykładam na warstwę makową i wstawiam do piekarnika. Piekę około 50-60 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż wierzch się zarumieni.
  8. Po upieczeniu zostawiam do wystudzenia.
  9. Czekoladę łamię na kawałki i rozpuszczam w śmietance, delikatnie podgrzewając na palniku. Wylewam na przestudzony seromakowiec. Pozostawiam do chwili, aż czekolada stężeje na powierzchni ciasta.
SMACZNEGO!

Komentarze