CIASTO POMARAŃCZOWE W SŁOIKU (BEZ GLUTENU)


To kolejna receptura, która gościła niegdyś na naszym poprzednim blogu i którą chcieliśmy Wam pokazać również tutaj. Uważamy, że nietypowość tego deseru zasługuje na ponowną publikację oraz na zachętę. Bo naprawdę jest do czego zachęcać!

Pewnie każdy kojarzy łatwe ciasto w słoiku, ciasto z kuchenki mikrofalowej/ mikrofalówki (jak zwał, tak zwał, po niemiecku jest zdecydowanie łatwiej) do zrobienia w kilka chwi. To trochę taki "studencki" przepis, kojarzę go właśnie z czasów, kiedy rozpoczynałam swoją akademicką przygodę - bez pieniędzy, z kiepską pracą na zmywaku, z pustą lodówką i mieszkaniem na poznańskim Łazarzu. Sposób na słodkości, które można przygotować raz dwa, które smakują świetnie i chociaż w niewielkim stopniu przypominają ucierane ciasto Babci.l

Proponuję jednak wersję nieco bardziej na bogato - bez glutenu, bo na mące ryżowej, z sokiem z czerwonych pomarańczy i wiórkami gorzkiej czekolady. Takie proste CIASTO POMARAŃCZOWE W SŁOIKU (BEZ GLUTENU) można jeść bez opamiętania... i wyrzutów sumienia ;)



CIASTO POMARAŃCZOWE W SŁOIKU (BEZ GLUTENU)
(4 porcje)

Składniki
  • 8 - 9 łyżek mąki ryżowej
  • 6 łyżek oleju
  • 2 jajka
  • sok z 2 pomarańczy (u nas czerwona pomarańcza)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ewentualnie 1/4 łyżeczki pasty waniliowej
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki mieszam ze sobą, najlepiej za pomocą widelca tak, by nie powstały grudki. Dodaję najpierw 8 łyżek mąki - powinno powstać ciasto o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego (jak w przypadku muffinek). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaję jeszcze odrobinę mąki.
  2. Słoiczki o pojemności około 150 - 200 ml w środku pokrywam cieniutką warstwą oleju i wysypuję mąką. 
  3. Do przygotowanych słoików wkładam ciasto, do około 3/4 wysokości słoika. 
  4. Wstawiam do mikrofalówki i "piekę" 2,5 minuty przy mocy 800W. 
SMACZNEGO!

Komentarze

  1. czy nada się tu też mąka bezglutenowa z tapioki? czy standardowo w piekarniku ciasto wyjdzie a jeśli tak to na ile stopni i jak długo piec? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, jak ma się mąka z tapioki do innych mąk - nigdy z niej nie korzystałam, nie bardzo się orientuję, ile wymaga płynu :( Ale myślę, że można spróbować - konsystencję można w każdej chwili ulepszyć, dodając płynu lub właśnie mąki.
      Tak, w zwykłym piecu też da radę, 180 stopni i około 8-10 minut :)

      Usuń
  2. Powiem krótko - jestem zachwycona! Smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu, no i zdrowe. Czego chcieć więcej?!:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Cieszę się, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią!