KROKIETY PEŁNOZIARNISTE ZE SZPINAKIEM


Z czym kojarzą się Wam krokiety? Bo mnie ewidentnie z Bożym Narodzeniem i farszem z kapusty i leśnych grzybów, ewentualnie z mięsnym nadzieniem. Podejrzewam, że większość z Was również zna krokiety właśnie pod taką postacią. Dziś chcę Wam udowodnić, że nie musi wcale tak być!

Szpinak i suszone pomidory wraz z ciągnącą się, roztopioną mozzarellą to połączenie idealnie włoskie, ale także idealnie pasujące naszym kubkom smakowym. W taki właśnie sposób wypełniliśmy nasze krokiety, które przygotowaliśmy z mąki pełnoziarnistej. A to wszystko dało cudowne krokiety ze szpinakiem, pachnące suszonymi pomidorami i włoskim słońcem pod koniec lata.

KROKIETY PEŁNOZIARNISTE ZE SZPINAKIEM
(7 sztuk)

Składniki na ciasto naleśnikowe
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mleka/wody
  • 1 duże jajko (rozm. L)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich (bazylia, oregano, tymianek)
  • odrobina oleju do smażenia
Składniki na farsz
  • 1 średnia cebula
  • 7-8 suszonych pomidorów 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z suszonych pomidorów
  • 400 g szpinaku mrożonego
  • 200 g sera mozzarella
  • sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa do smaku
Dodatkowo
  • 1 lub 2 roztrzepane jajka 
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Jak przygotować?
  1. Szpinak wyjmuję z zamrażarki na około godzinę przed przygotowaniem krokietów.
  2. Zaczynam od naleśników: wszystkie składniki miksuję ze sobą na gładkie, niezbyt gęste ciasto. Im będzie gęstsze, tym trudniej rozprowadzić je szybko na całej powierzchni patelni, co powoduje, że naleśniki wyjdą grube. 
  3. Rozgrzaną patelnię o średnicy 25-28 cm smaruję cienko olejem (za pomocą silikonowego pędzelka) i wylewam porcję ciasta. Smażę na złoty kolor z obydwóch stron. Powtarzam czynności do chwili, aż skończy się ciasto naleśnikowe.
  4. Przygotowane naleśniki odstawiam do ostudzenia.
  5. Na głębokiej patelni rozgrzewam olej lub oliwę z suszonych pomidorów, szklę posiekaną drobno cebulę. Następnie dodaję pokrojone dość drobno suszone pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. 
  6. Lekko rozmrożony szpinak przekładam na patelnię. Doprowadzam do wrzenia i przesmażam tak długo, by pozbyć się nadmiaru płynu. Doprawiam solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, zostawiam do przestudzenia.
  7. Ser mozzarella odcedzam z zalewy, kroję w drobną kostkę i łączę z przestudzonym farszem.
  8. Każdy z naleśników smaruję warstwą farszu, zawijam - najpierw robię zakładki około 1-2 cm z obydwóch boków, następnie na dole i na górze, po czym zwijam w rulonik. W ten sposób zawinięte naleśniki nie rozpadną się podczas smażenia w panierce oraz farsz nie ucieknie ze środka.
  9. Każdego krokieta panieruję, obtaczając najpierw w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Smażę na złoty kolor z obydwóch stron. 
  10. Mozzarella obecna w farszu pod wpływem ciepła pięknie się rozpuści, dzięki czemu podczas jedzenia cudownie się ciągnie.
SMACZNEGO!

Komentarze