PĄCZKI SEROWO-KUKURYDZIANE


Tłusty Czwartek za nami. Apetyt rośnie w miarę jedzenia, więc zamiast nasycić się pączkami z lokalnej cukierni, postanowiliśmy przedłużyć sobie Tłusty Czwartek do Tłustego Weekendu, aby móc bez wyrzutów sumienia zajadać się tymi puszystymi, drożdżowymi smakołykami.

Jednak pączki nie muszą być drożdżowe, a na dodatek także można przygotować wersję bezglutenową. Pączki serowo-kukurydziane wychodzą wilgotne i miękkie w środku, niesamowicie chrupiące z zewnątrz. Nie zawierają glutenu, nie potrzebujemy do nich drożdży i zajmują zaledwie kilka chwil. Prostszych pączków nie znam!


PĄCZKI SEROWO-KUKURYDZIANE

Składniki (w temperaturze pokojowej)
  • 2 jajka (u nas rozm. L)
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • 250 g półtłustego twarogu 
  • 250 g mąki kukurydzianej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka mocnego alkoholu, np. spirytus, siwucha, przepalanka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Jak przygotować?
  1. Jajka ucieram z cukrem i ziarenkami z 1/2 laski wanilii na białą, puszystą masę jajeczną.
  2. Dodaję pokruszony ser, łączę za pomocą miksera.
  3. Mąkę kukurydzianą mieszam ze sodą oczyszczoną. Wsypuję do jajek i sera, dodaję alkohol, mieszam za pomocą łopatki silikonowej, do uzyskania ciasta przypominającego miękką plastelinę. Jeśli ciasto nie odchodzi od dłoni i nie pozwala się formować w kulki, należy dodać odrobinę więcej mąki. 
  4. Formuję kulki nieco mniejsze niż piłeczka do ping-ponga. Im większe, tym dłużej trzeba je smażyć i powstanie prawdopodobieństwo, że pozostaną surowe w środku.
  5. W rondlu o grubym dnie rozgrzewam olej, około 0,5 - 0,7 litra. By sprawdzić, czy jest wystarczająco gorący, wrzucam niewielką kulkę z ciasta na pączki serowo-kukurydziane. Jeśli od razu skwierczy to znak, że olej jest wystarczająco gorący.
  6. Uformowane kuleczki wkładam ostrożnie na rozgrzany tłuszcz i smażę około 3-4 minut z jednej strony, uważając, aby nie spalić pączków. Najlepiej sprawdzić jednego z nich, czy w środku jest już dopieczony - jeżeli nie, można pączki ponownie włożyć do tłuszczu.
  7. Gotowe pączki odsączam z nadmiaru tłuszczu, układając na ręczniczku papierowym.
  8. Kiedy lekko przestygną, posypuję pączki serowo-kukurydziane obficie cukrem pudrem. U nas bardzo chętnie spożywamy je dodatkowo z kwaśnym dżemem z porzeczki.
SMACZNEGO!
 

Komentarze

  1. Uwielbiam pączki, z serem próbowałam, ale z mąką kukurydzianą :O Chętnie sprawdzę przepis!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Cieszę się, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią!