Mawiają, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Szczególnie, kiedy żyje się szybko i jada w ciągłym biegu, warto znaleźć czas rano, aby zjeść coś porządnego. Najlepiej na ciepło.
Uwielbiamy ciepłe śniadania - owsianki, jaglanki, płatki ryżowe na mleku roślinnym, zapiekane owoce czy taką opcję jak tę: zapiekana kasza manna, najlepiej z owocami. Zwykle w naszej kuchni królują owoce sezonowe, tę wersję przygotowaliśmy dużo wcześniej z wiśniami. Jednak zapiekana kasza manna równie dobrze smakuje z malinami, truskawkami, borówkami, porzeczkami czy śliwkami.
ZAPIEKANA KASZA MANNA Z OWOCAMI
(2 porcje)
Składniki
- 4 łyżki kaszy manny
- 2 szklanki mleka
- 1-2 łyżki łagodnego w smaku miodu
- 1 jajko
- garść drylowanych wiśni lub innych owoców (maliny, jagody, porzeczki, śliwki)
- dodatkowo: łyżeczka kaszy manny + odrobina oleju do wysmarowania kokilek
- Mleko mieszam z kaszą manną i wstawiam na palnik. Doprowadzam do wrzenia i gotuję na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, by uniknąć przywarcia/przypalenia. Kiedy kaszka zgęstnieje, zostawiam do wystudzenia.
- Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza.
- Do letniej kaszki dodaję miód, jajko i dokładnie mieszam.
- Dwie kokilki/małe foremki do zapiekania delikatnie smaruję olejem i wysypuję odrobiną kaszy manny. Na dnie foremek układam owoce, przykrywam przygotowaną masą i wstawiam do nagrzanego piekarnika.
- Piekę 25 minut, aż wierzch się zetnie i zarumieni.
Az zglodnialam na widok tego zdjecia....mmmm jakie smaki!
OdpowiedzUsuńPowiem tak, bardzo ale to bardzo pyszne cudo. Przepis wypróbowany i naprawdę coś wspaniałego. U mnie znikło w jedną chwilę wszystko :)
OdpowiedzUsuń