ZAPIEKANA KASZA MANNA


Mawiają, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Szczególnie, kiedy żyje się szybko i jada w ciągłym biegu, warto znaleźć czas rano, aby zjeść coś porządnego. Najlepiej na ciepło.

Uwielbiamy ciepłe śniadania - owsianki, jaglanki, płatki ryżowe na mleku roślinnym, zapiekane owoce czy taką opcję jak tę: zapiekana kasza manna, najlepiej z owocami. Zwykle w naszej kuchni królują owoce sezonowe, tę wersję przygotowaliśmy dużo wcześniej z wiśniami. Jednak zapiekana kasza manna równie dobrze smakuje z malinami, truskawkami, borówkami, porzeczkami czy śliwkami.


ZAPIEKANA KASZA MANNA Z OWOCAMI
(2 porcje)

Składniki
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 2 szklanki mleka
  • 1-2 łyżki łagodnego w smaku miodu 
  • 1 jajko 
  • garść drylowanych wiśni lub innych owoców (maliny, jagody, porzeczki, śliwki)
  • dodatkowo: łyżeczka kaszy manny + odrobina oleju do wysmarowania kokilek
Jak przygotować?
  1. Mleko mieszam z kaszą manną i wstawiam na palnik. Doprowadzam do wrzenia i gotuję na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, by uniknąć przywarcia/przypalenia. Kiedy kaszka zgęstnieje, zostawiam do wystudzenia.
  2. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza.
  3. Do letniej kaszki dodaję miód, jajko i dokładnie mieszam.
  4. Dwie kokilki/małe foremki do zapiekania delikatnie smaruję olejem i wysypuję odrobiną kaszy manny. Na dnie foremek układam owoce, przykrywam przygotowaną masą i wstawiam do nagrzanego piekarnika.
  5. Piekę 25 minut, aż wierzch się zetnie i zarumieni.
SMACZNEGO!

Komentarze

Publikowanie komentarza

Cieszę się, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią!