WYTRAWNE MUFFINKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Wytrawne muffinki z suszonymi pomidorami, które dzisiaj Wam proponują są RE-WE-LA-CYJ-NE! I to żadna przesada, naprawdę smakują genialnie i po przygotowaniu ich bardzo żałowałam, że zrobiłam ich tak mało!  Jest to jeden z tych przepisów, które trafiły na moją checklistę "Do ponownego przygotowania". 

Przyznaję się bez bicia, że niewiele mam przepisów, do których wracam. W Internecie jest tyle inspiracji kulinarnych na polskich blogach, ale także u naszych zachodnich sąsiadów - tych tuż obok, jak i tych za Oceanem. To jest trochę tak, jak z książkami. Czytam ich więcej i więcej, a one nadal przybywają i lista tych, które tak bardzo pragnę przeczytać niemiłosiernie rośnie. A czasu nie przybywa. Z przepisami jest dokładnie tak samo. Pojawiają się coraz to nowsze inspiracje, lista tych do wypróbowania stale się wydłuża, a czasu (i miejsca w żołądku) jak na złość, wręcz coraz mniej. 

Gwarantuję Wam, że po zjedzeniu ich, wytrwane muffinki z suszonymi pomidorami staną się hitem Waszych porannych kulinarnych przyjemności!


WYTRAWNE MUFFINKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI 
(6 mniejszych sztuk)

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki odtłuszczonego mleka bez laktozy
  • 1/3 szklanki oleju od pomidorów suszonych
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g startego sera Grana Padano
  • 5 suszonych pomidorów z oleju
  • 70 g wędliny drobiowej
  • 1 łyżeczka mieszanki suszonej bazylii i suszonego oregano
  • kilka oliwek zielonych
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza.
  2. Mąkę, proszek, sól, suszone zioła i ser mieszam razem.
  3. Jajka, olej, mleko łączę razem i dodaje do suchych składników. Wrzucam pokrojone drobno: wędlinę i pomidory suszone. Mieszam.
  4. Przekładam do silikonowych foremek na muffinki. Dekoruję plastrami oliwek. 
  5. Piekę ok. 10-15 minut, aż wierzch pięknie zbrązowieje.
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Cieszę się, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią!