KREM Z OGÓRKÓW KISZONYCH NA KOŚCIACH

W ostatnim poście zachwalałam Wam zupę krem z ziemniaków z boczkiem oraz fakt, iż zupę krem można zrobić praktycznie z każdych warzyw. Dziś, dla potwierdzenia swoich słów proponuję zupę krem z ogórków kiszonych, którą przygotowałam na wędzonych kościach wołowych. Taki dodatek do zupy krem z ogórków kiszonych powoduje, że ma ona pełniejszy, intensywniejszy smak, który mnie osobiście kojarzy się z ogórkową mojej Babci. Zawsze wyrazista, mocno kwaśna, mięsna i gęsta. 

Ten krem z ogórków kiszonych jest do niej bardzo podobny - wyrazisty, kwaśny, pachnący wędzonką. Sycący i idealny na jesienną pluchę. 

KREM Z OGÓRKÓW KISZONYCH NA KOŚCIACH WĘDZONYCH

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała kość wędzona wołowa lub wieprzowa
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • średni kawałek bulwy selera korzeniowego
  • 1 duża marchew
  • 3 duże ziemniaki
  • 5 szklanek wody (1,25 litra)
  • 4 ogórki kiszone 
  • 3/4 szklanki wody po ogórkach kiszonych*
  • pieprz mielony do smaku
  • do podania: posiekany zielony koperek, śmietana 12% 
Przygotowanie:
  1. Cebulę i czosnek obieram, kroję na mniejsze kawałki i szklę na oleju, wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. 
  2. Kiedy cebula będzie przezroczysta, a czosnek zarumieniony, dodaję wędzoną kość, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa (marchew, seler, ziemniaki i pietruszkę), wlewam wodę i gotuję do miękkości warzyw. 
  3. Kiedy warzywa będą już miękkie, wyjmuję kość, ziele angielskie oraz liść laurowy. 
  4. Do ugotowanych warzyw dodaję podzielona na ćwiartki ogórki kiszone oraz wodę po ogórkach, gotuję dodatkowe 7-8 minut (od chwili ponownego zagotowania). Zestawiam z ognia.
  5. Najlepiej jeszcze mocno ciepłą zupę miksuję na gładki krem - ostrożnie, aby się nie poparzyć. Można odczekać także dłuższą chwilę, a następnie zupę ponownie podgrzać przed podaniem. 
  6. Doprawiam pieprzem do smaku - sól, biorąc pod uwagę słoność ogórków kiszonych, nie powinna być konieczna. 
  7. Jeśli zupa wyszła zbyt gęsta, na co ma wpływ rodzaj używanych ziemniaków, można dodać trochę wody.
  8. Podaję z kleksem śmietany oraz posiekanym zielonym koperkiem. 
* wodę po ogórkach kiszonych można pominąć, jeśli ktoś nie życzy sobie, aby zupa była aż tak mocno kwaśna. Wtedy uzupełniamy zupę wodą, w tej samej ilości. 

SMACZNEGO!

Komentarze