W ostatnim poście zachwalałam Wam zupę krem z ziemniaków z boczkiem oraz fakt, iż zupę krem można zrobić praktycznie z każdych warzyw. Dziś, dla potwierdzenia swoich słów proponuję zupę krem z ogórków kiszonych, którą przygotowałam na wędzonych kościach wołowych. Taki dodatek do zupy krem z ogórków kiszonych powoduje, że ma ona pełniejszy, intensywniejszy smak, który mnie osobiście kojarzy się z ogórkową mojej Babci. Zawsze wyrazista, mocno kwaśna, mięsna i gęsta.
Ten krem z ogórków kiszonych jest do niej bardzo podobny - wyrazisty, kwaśny, pachnący wędzonką. Sycący i idealny na jesienną pluchę.
KREM Z OGÓRKÓW KISZONYCH NA KOŚCIACH WĘDZONYCH
Składniki:
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała kość wędzona wołowa lub wieprzowa
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- 1 duży korzeń pietruszki
- średni kawałek bulwy selera korzeniowego
- 1 duża marchew
- 3 duże ziemniaki
- 5 szklanek wody (1,25 litra)
- 4 ogórki kiszone
- 3/4 szklanki wody po ogórkach kiszonych*
- pieprz mielony do smaku
- do podania: posiekany zielony koperek, śmietana 12%
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek obieram, kroję na mniejsze kawałki i szklę na oleju, wraz z zielem angielskim i liściem laurowym.
- Kiedy cebula będzie przezroczysta, a czosnek zarumieniony, dodaję wędzoną kość, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa (marchew, seler, ziemniaki i pietruszkę), wlewam wodę i gotuję do miękkości warzyw.
- Kiedy warzywa będą już miękkie, wyjmuję kość, ziele angielskie oraz liść laurowy.
- Do ugotowanych warzyw dodaję podzielona na ćwiartki ogórki kiszone oraz wodę po ogórkach, gotuję dodatkowe 7-8 minut (od chwili ponownego zagotowania). Zestawiam z ognia.
- Najlepiej jeszcze mocno ciepłą zupę miksuję na gładki krem - ostrożnie, aby się nie poparzyć. Można odczekać także dłuższą chwilę, a następnie zupę ponownie podgrzać przed podaniem.
- Doprawiam pieprzem do smaku - sól, biorąc pod uwagę słoność ogórków kiszonych, nie powinna być konieczna.
- Jeśli zupa wyszła zbyt gęsta, na co ma wpływ rodzaj używanych ziemniaków, można dodać trochę wody.
- Podaję z kleksem śmietany oraz posiekanym zielonym koperkiem.
* wodę po ogórkach kiszonych można pominąć, jeśli ktoś nie życzy sobie, aby zupa była aż tak mocno kwaśna. Wtedy uzupełniamy zupę wodą, w tej samej ilości.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz
Cieszę się, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią!