MALINY W SYROPIE NA ZIMĘ

 Mamy już październik, więc w większości przypadków sezon malinowy można uznać za zakończony (w zależności od gatunków malin, jakie macie na ogrodach), oczywiście za wyjątkiem malin dostępnych cały rok w sklepie. Maliny są bardzo wdzięcznymi owocami - można je wykorzystać w wypiekach, lodach i innych deserach,  przetworach a nawet w daniach wytrawnych.  Nadają się idealnie to mrożenia, aby móc się cieszyć nimi cały rok. 

Dziś skupię się na malinowych przetworach. Najczęstszymi formami, którymi posługuję się podczas wekowania tych owoców to sok malinowy, dżem albo maliny w syropie, na które przepis znajdziesz poniżej. Myślę, że to najprostszy i jednocześnie najszybszy sposób. Tak zawekowane owoce można wykorzystywać m.in. jako baza do deserów, do lodów, naleśników czy ryżu na słodko oraz do herbaty w zimowe wieczory. 

Warto też wspomnieć o zdrowotnych właściwościach malin - zawierają dużo wartościowych składników mineralnych, ale także przetwory z malin polecane są jako element wspierający naszą odporność, co jest tak istotne w zbliżającym się, jesienno-zimowym okresie. 

MALINY W SYROPIE NA ZIMĘ

Składniki:

  • dojrzałe maliny
  • cukier kryształ
  • woda przegotowana, wystudzona
  • wyparzone słoiki + nakrętki
  • garnek do wekowania + szmatka
Przygotowanie:
  1. Maliny płuczę pod bieżącą wodą, przebieram i usuwam brzydkie czy zepsute owoce. 
  2. Słoiki myję, wyparzam wrzątkiem albo w piekarniku i zostawiam do wystudzenia,
  3. Maliny układam ciasno w słoikach, każdą warstwę przesypując cukrem. Jeśli mamy słoik 100-200 ml, wsypuję po łyżeczce cukru na warstwę, jeśli słoik jest większy - łyżkę cukru na warstwę. Podane ilości cukru są orientacyjne, można oczywiście modyfikować. 
  4. Każdy słoik zalewam wystudzoną, przegotowaną wodą i mocno zakręcam. 
  5. W garnku, w którym będę gotować słoiki, układam na całym dnie kawałek szmatki. Ustawiam słoiki, aby się nie dotykały ściankami i wlewam wodę do 3/4 wysokości słoików. 
  6. Gotuję około 10 minut od chwili zagotowania wody w garnku. 
  7. Ostrożnie wyciągam ugotowane słoiki i ustawiam na blacie do całkowitego wystudzenia. 
  8. Przy kolejnych partiach słoików z malinami postępuję tak samo, jak w punkcie 5-7. 
SMACZNEGO!

Komentarze