Odnoszę wrażenie, rozmawiając ze znajomymi, iż podroby w naszym kraju nie cieszą się zbytnią popularnością. No, może wątróbka drobiowa i pasztety z dodatkiem podrobów, ale to chyba byłoby na tyle. Pamiętam czasy, kiedy moja Babcia z zawziętością przygotowywała ozory, cynaderki, żołądki i serca drobiowe, ba, nawet móżdżek wieprzowy, który zresztą był niesamowitym rarytasem w moim domu. Dziś już rzadko spotyka się prawdziwych wielbicieli tych produktów, a szkoda, bo mają w sobie duży potencjał.
Chciałabym Wam zaproponować dzisiaj prosty sposób na przygotowanie serduszek drobiowych - potrawka z serduszek drobiowych. Smaczna, sycąca, a jednocześnie trochę nieoczywista. Może i nie wygląda, ale gwarantuję, że smakuje bardzo dobrze.
POTRAWKA Z SERDUSZEK DROBIOWYCH
Składniki:
- 400 g serduszek drobiowych
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- 2 ogórki kiszone
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki śmietany 12%
- do podania: kasza lub ryż
- Czosnek i cebulę obieram, kroję i szklę na oleju, razem z zielem angielskim i liściem laurowym.
- Serduszka drobiowe myję, osuszam i usuwam wystające tętnice (jeśli są) oraz odcinam przerosty w postaci białej tłuszczowej tkanki. Tak przygotowane serduszka wrzucam na patelnię.
- Marchewkę, pietruszkę obieram i kroję w drobna kostkę i dodaję do serduszek.
- Dorzucam także suszony majeranek.
- Dolewam pół szklanki wody i duszę całość do miękkości pod przykryciem.
- Kiedy warzywa i mięso zmięknie, dodaję pokrojone w kostkę ogórki kiszone i duszę całość jeszcze 10 minut.
- Doprawiam solą i pieprzem, mieszam ze śmietaną.
- Podaję od razu po przygotowaniu, najlepiej z ugotowaną kaszą (jęczmienną, perłową czy pęczka) lub ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Cieszę się, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią!