wtorek, 17 marca 2015

CIASTO PIETRUSZKOWE Z MASĄ JABŁKOWĄ




Są rzeczy względne i bezwzględne. Nie bawmy się w definicje.


CIASTO PIETRUSZKOWE Z MASĄ JABŁKOWĄ
/inspiracja: Magazyn Kuchnia;/


400g obranej i startej na dużych oczkach pietruszki
4 jajka
3/4 szklanki oleju
2/3 szklanki brązowego cukru
2 niepełne szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
po 1 łyżeczce: cynamonu, przyprawy do piernika, imbiru
1/4 łyżeczki soli


masa jabłkowa:
2,5 szklanki musu jabłkowego
2 pełne łyżeczki agar-agar
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 szklanki wody

 

wierzch:
100 ml mocno schłodzonej kremówki
1 łyżka cukru pudru
1/3 łyżeczki cynamonu


Mąkę przesiewam z proszkiem, sodą, solą oraz przyprawami do miski.
W osobnym naczyniu miksuję jajka, cukier i olej, aż staną się puszyste.
Porcjami dodaję suche składniki, na samym końcu łącząc z pietruszką.


Tortownicę o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto.
Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach przez 40-50 minut,
do tzw. "suchego patyczka". Studzę i przekrawam na dwa blaty.


Agar- agar zalewam zimną wodą, pozostawiam na 7 minut, aby spęczniał.
W rondelku podgrzewam masę jabłkową. Gdy zacznie bulgotać, zdejmuję z ognia,
dodaję napęczniały agar-agar i mieszam dokładnie, aby rozpuściły się wszystkie grudki.
Pozostawiam do chwili, aż zacznie lekko tężeć, co nastąpi znacznie szybciej niż
w przypadku żelatyny. Masą przekładam ciasto.


Ubijam kremówkę wraz z cukrem pudrem i cynamonem na sztywną masę.
Pokrywam nią wierzch wystudzonego i przełożonego jabłkami ciasta.
Wstawiam na 30 minut do lodówki.


SMACZNEGO!


Pozdrawiam,
Karmel-itka

14 komentarzy:

  1. Takiego ciasta to ja jeszcze nigdzie nie widziałam, niesamowicie mnie nim zaintrygowałaś!: )

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze nie spotkałam się z ciastem z dodatkiem pietruszki...ale wydaje mi się że to może być bardzo smaczne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i jest bardzo smaczne - ciasto jest wilgotne i bardzo pyszne ;)

      Usuń
  3. Jaaa! Pietruszkowe! Ale oryginał. Do marchewki , buraków i cukinii już się przyzwyczailiśmy , pietruszka warta wprowadzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pietruszkowego jeszcze nie próbowałam, kusisz mnie tym przepisem ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. więc czym prędzej trzeba spróbować!

      Usuń
  5. Hm...pietruszka? Właściwie czemu nie? Skoro można z fasolą czy szpinakiem to dlaczego nie z pietruszką:))
    Intrygujące:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak się okazuje, pietruszki wcale nie czuć! a ciasto jest bardzo delikatne i wilgotne ;)

      Usuń
  6. Wow! Chcę takie! Wysyłam chłopakowi przepis, może zrozumie sugestię :D.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest znakomite! Oby zrozumial, bo naprawde warto!

      Usuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń