Są rzeczy względne i bezwzględne. Nie bawmy się w definicje.
CIASTO PIETRUSZKOWE Z MASĄ JABŁKOWĄ
/inspiracja: Magazyn Kuchnia;/
/inspiracja: Magazyn Kuchnia;/
400g obranej i startej na dużych oczkach pietruszki
4 jajka
3/4 szklanki oleju
2/3 szklanki brązowego cukru
2 niepełne szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
po 1 łyżeczce: cynamonu, przyprawy do piernika, imbiru
1/4 łyżeczki soli
masa jabłkowa:
2,5 szklanki musu jabłkowego
2 pełne łyżeczki agar-agar
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 szklanki wody
wierzch:
100 ml mocno schłodzonej kremówki
1 łyżka cukru pudru
1/3 łyżeczki cynamonu
Mąkę przesiewam z proszkiem, sodą, solą oraz przyprawami do miski.
W osobnym naczyniu miksuję jajka, cukier i olej, aż staną się puszyste.
Porcjami dodaję suche składniki, na samym końcu łącząc z pietruszką.
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto.
Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach przez 40-50 minut,
do tzw. "suchego patyczka". Studzę i przekrawam na dwa blaty.
Agar- agar zalewam zimną wodą, pozostawiam na 7 minut, aby spęczniał.
W rondelku podgrzewam masę jabłkową. Gdy zacznie bulgotać, zdejmuję z ognia,
dodaję napęczniały agar-agar i mieszam dokładnie, aby rozpuściły się wszystkie grudki.
Pozostawiam do chwili, aż zacznie lekko tężeć, co nastąpi znacznie szybciej niż
w przypadku żelatyny. Masą przekładam ciasto.
Ubijam kremówkę wraz z cukrem pudrem i cynamonem na sztywną masę.
Pokrywam nią wierzch wystudzonego i przełożonego jabłkami ciasta.
Wstawiam na 30 minut do lodówki.
SMACZNEGO!
Pozdrawiam,
Karmel-itka
4 jajka
3/4 szklanki oleju
2/3 szklanki brązowego cukru
2 niepełne szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
po 1 łyżeczce: cynamonu, przyprawy do piernika, imbiru
1/4 łyżeczki soli
masa jabłkowa:
2,5 szklanki musu jabłkowego
2 pełne łyżeczki agar-agar
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 szklanki wody
wierzch:
100 ml mocno schłodzonej kremówki
1 łyżka cukru pudru
1/3 łyżeczki cynamonu
Mąkę przesiewam z proszkiem, sodą, solą oraz przyprawami do miski.
W osobnym naczyniu miksuję jajka, cukier i olej, aż staną się puszyste.
Porcjami dodaję suche składniki, na samym końcu łącząc z pietruszką.
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto.
Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach przez 40-50 minut,
do tzw. "suchego patyczka". Studzę i przekrawam na dwa blaty.
Agar- agar zalewam zimną wodą, pozostawiam na 7 minut, aby spęczniał.
W rondelku podgrzewam masę jabłkową. Gdy zacznie bulgotać, zdejmuję z ognia,
dodaję napęczniały agar-agar i mieszam dokładnie, aby rozpuściły się wszystkie grudki.
Pozostawiam do chwili, aż zacznie lekko tężeć, co nastąpi znacznie szybciej niż
w przypadku żelatyny. Masą przekładam ciasto.
Ubijam kremówkę wraz z cukrem pudrem i cynamonem na sztywną masę.
Pokrywam nią wierzch wystudzonego i przełożonego jabłkami ciasta.
Wstawiam na 30 minut do lodówki.
SMACZNEGO!
Pozdrawiam,
Karmel-itka
niesamowite połączenie...
OdpowiedzUsuńniesamowite i pyszne!
UsuńTakiego ciasta to ja jeszcze nigdzie nie widziałam, niesamowicie mnie nim zaintrygowałaś!: )
OdpowiedzUsuńjeszcze nie spotkałam się z ciastem z dodatkiem pietruszki...ale wydaje mi się że to może być bardzo smaczne połączenie :)
OdpowiedzUsuńi jest bardzo smaczne - ciasto jest wilgotne i bardzo pyszne ;)
UsuńJaaa! Pietruszkowe! Ale oryginał. Do marchewki , buraków i cukinii już się przyzwyczailiśmy , pietruszka warta wprowadzenia:)
OdpowiedzUsuńoj, polecam gorąco !
UsuńPietruszkowego jeszcze nie próbowałam, kusisz mnie tym przepisem ogromnie :)
OdpowiedzUsuńwięc czym prędzej trzeba spróbować!
UsuńHm...pietruszka? Właściwie czemu nie? Skoro można z fasolą czy szpinakiem to dlaczego nie z pietruszką:))
OdpowiedzUsuńIntrygujące:))
jak się okazuje, pietruszki wcale nie czuć! a ciasto jest bardzo delikatne i wilgotne ;)
UsuńWow! Chcę takie! Wysyłam chłopakowi przepis, może zrozumie sugestię :D.
OdpowiedzUsuńJest znakomite! Oby zrozumial, bo naprawde warto!
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń