CIASTO PIETRUSZKOWE Z MASĄ JABŁKOWĄ




Są rzeczy względne i bezwzględne. Nie bawmy się w definicje.


CIASTO PIETRUSZKOWE Z MASĄ JABŁKOWĄ
/inspiracja: Magazyn Kuchnia;/


400g obranej i startej na dużych oczkach pietruszki
4 jajka
3/4 szklanki oleju
2/3 szklanki brązowego cukru
2 niepełne szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
po 1 łyżeczce: cynamonu, przyprawy do piernika, imbiru
1/4 łyżeczki soli


masa jabłkowa:
2,5 szklanki musu jabłkowego
2 pełne łyżeczki agar-agar
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 szklanki wody

 

wierzch:
100 ml mocno schłodzonej kremówki
1 łyżka cukru pudru
1/3 łyżeczki cynamonu


Mąkę przesiewam z proszkiem, sodą, solą oraz przyprawami do miski.
W osobnym naczyniu miksuję jajka, cukier i olej, aż staną się puszyste.
Porcjami dodaję suche składniki, na samym końcu łącząc z pietruszką.


Tortownicę o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto.
Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach przez 40-50 minut,
do tzw. "suchego patyczka". Studzę i przekrawam na dwa blaty.


Agar- agar zalewam zimną wodą, pozostawiam na 7 minut, aby spęczniał.
W rondelku podgrzewam masę jabłkową. Gdy zacznie bulgotać, zdejmuję z ognia,
dodaję napęczniały agar-agar i mieszam dokładnie, aby rozpuściły się wszystkie grudki.
Pozostawiam do chwili, aż zacznie lekko tężeć, co nastąpi znacznie szybciej niż
w przypadku żelatyny. Masą przekładam ciasto.


Ubijam kremówkę wraz z cukrem pudrem i cynamonem na sztywną masę.
Pokrywam nią wierzch wystudzonego i przełożonego jabłkami ciasta.
Wstawiam na 30 minut do lodówki.


SMACZNEGO!


Pozdrawiam,
Karmel-itka

Komentarze

  1. Takiego ciasta to ja jeszcze nigdzie nie widziałam, niesamowicie mnie nim zaintrygowałaś!: )

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze nie spotkałam się z ciastem z dodatkiem pietruszki...ale wydaje mi się że to może być bardzo smaczne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i jest bardzo smaczne - ciasto jest wilgotne i bardzo pyszne ;)

      Usuń
  3. Jaaa! Pietruszkowe! Ale oryginał. Do marchewki , buraków i cukinii już się przyzwyczailiśmy , pietruszka warta wprowadzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pietruszkowego jeszcze nie próbowałam, kusisz mnie tym przepisem ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hm...pietruszka? Właściwie czemu nie? Skoro można z fasolą czy szpinakiem to dlaczego nie z pietruszką:))
    Intrygujące:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak się okazuje, pietruszki wcale nie czuć! a ciasto jest bardzo delikatne i wilgotne ;)

      Usuń
  6. Wow! Chcę takie! Wysyłam chłopakowi przepis, może zrozumie sugestię :D.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest znakomite! Oby zrozumial, bo naprawde warto!

      Usuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Cieszę się, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią!