poniedziałek, 25 maja 2015

"SEREK" A'LA DANONE Z TOFU



http://karmel-itka.blogspot.com/2015/05/serek-ala-danone-z-tofu.html



    Czasami skaczę sobie to tu, to tam - między jednym blogiem, a drugim, szukając inspiracji. Zawsze znajduję coś ciekawego, co przez kolejne kilka dni nie pozwala spokojnie w nocy spać, zmuszając w końcu do kupna potrzebnych składników i przyrządzenia danej propozycji. Oczywiście, nie może obejść się bez jakichś moich zmian. Nie lubię odtwarzać czegoś kropka w kropkę, uwielbiam mieć ostatnie słowo.







"SEREK" a'la Danone z tofu
/znalezione gdzieś w sieci, nie pamiętam gdzie;/

1/2 kostki sera tofu
1/2 szklanki mleka sojowego (naturalnego lub waniliowego)
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki słodzidła (np. syrop z agawy) 
2 łyżki prażonych ziaren słonecznika


Tofu kruszę, zalewam mlekiem sojowym, dodaję słodzidło,
sok z cytryny. Wszystko miksuję na gładką masę, bez grudek 
przy pomocy blendera. Podaję z uprażonymi na suchej 
patelni nasionami słonecznika słonecznikiem.

Idealna przekąska na drugie śniadanie.





SMACZNEGO!


Pozdrawiam,
Karmel-itka

13 komentarzy:

  1. jak najszybciej przygotuję sobie takie domowe danio - choć fanką tego serka nie byłam, to z tofu z pewnością podbije moje serducho :D świetny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam - Danio ze sklepu się przy tym nie umywa!

      Usuń
  2. Brzmi ciekawie, ale jakoś mi tofu na słodko nie pasuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam tofu, ale patrząc na te zdjęcia wyobrażam sobie, że w takiej postaci musiał smakować wyśmienicie ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj taaak, żałowałam, że zrobiłam go tak mało!

      Usuń
  4. Bardzo jestem ciekawa tego smaku, musi być dosyć charakterny; ))

    OdpowiedzUsuń
  5. Tofu na słodko? nie próbowałam ;)
    Ciekawy przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję - polecam, smakuje interesująco!

      Usuń
  6. To wygląda tak smakowicie, że wreszcie zrobię swój debiut z tofu:)

    Pomyślałam o ziarenkach z laski wanilii (zamiast nasion słonecznika) - jak uważasz, czy to dobry pomysł, czy tofu zagłuszy waniliowe aromaty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojej, myslę, że Twój pomysł jest znakomity! tofu jest takim składnikiem, któremu trzeba nadać smak - samo w sobie nie zachwyca ;)

      Usuń
  7. Bardzo intrygujący przepis, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń