CHLEBEK BANANOWY BEZ JAJEK



   Pamiętam czasy, kiedy świadomie zrezygnowałam z glutenu, nabiału, mięsa i ograniczałam spożycie jajek. Były to bardzo intrygujące lata, pełne wiecznego poszukiwania idealnego składnika, produktu, a w późniejszym etapie smaku. Dobrze wspominam chwile spędzone w kuchni (a raczej długie godziny), komponując, szukając swojego idealnego "ja". 

   Choć powróciłam do wszystkich tych składników, nadal intryguje mnie kuchnia ich pozbawiona. I jak na kobietę ryzykantkę przystało, ciągle eksperymentuję w kuchni i szukam. Czasem się nie udaje, czasem znajduję. Czasami przez przypadek.


CHLEBEK BANANOWY BEZ JAJEK

  • 4 dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki oleju z pestek winogron
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki kardamonu 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • bakalie: morele suszone, daktyle suszone, orzechy
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza (przy termoobiegu ok. 160 stopni Celsjusza). Keksówkę wykładam papierem do pieczenia. 
  2. Banany rozgniatam na papkę widelcem.
  3. Olej miksuję z cukrem trzcinowym i mlekiem.
  4. Dodaję mąkę wymieszaną ze sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Wsypuję cynamon i kardamon. Mieszam dokładnie.
  5. W końcu dodaję banany. Łączę. 
  6. Wsypuję posiekane bakalie i czekoladę. Delikatnie mieszam.
  7. Masę przekładam do foremki i wstawiam do piekarnika. Piekę około 45-60 minut, aż do tzw. "suchego patyczka".
SMACZNEGO!




Komentarze

Prześlij komentarz