PIERNIK BEZ MIODU Z KAJMAKIEM


Świąteczna atmosfera ogarnęła już wszystkich. Okna umyte, mieszkania posprzątane, zakupy zrobione, potrawy wigilijne po części już przygotowane, ale jeśli nadal nie masz pomysłu na świąteczne ciasto, polecam poniższy piernik bez miodu.

Piernik bez miodu to ciasto zbliżone procesem przygotowania i składnikami do naszego kochanego murzynka z dżemem (przepis tutaj). Jest prosty, szybki i przede wszystkim niezawodny. Zawsze się udaje, zawsze smakuje i znika w tempie ekspresowym.

Tegoroczną wersję urozmaiciłam nadzieniem z kajmaku i posypką orzechową. Smakuje wybornie.


PIERNIK BEZ MIODU Z KAJMAKIEM
(blaszka 20*20 cm)

składniki sypkie:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
składniki mokre:
  •  2 jajka
  • 0,25 kostki miękkiej margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 słoiczka dżemu porzeczkowego (pojemność 280g)
  • 1 szklanka mleka 
dodatkowo:
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 0,25 szklanki posiekanych drobno orzechów
  • garść suszonej żurawiny
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza.
  2. Sypkie składniki wymieszać ze sobą w osobnej misce.
  3. Masło utrzeć z cukrem i jajkami na gładką masę. 
  4. Stopniowo dodawać sypkie składniki na zmianę z mlekiem i dżemem.
  5. Dosypać żurawinę i wymieszać.
  6. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Wstawić do piekarnika.
  7. Piec ok. 45 minut, do tzw. "suchego patyczka".
  8. Po upieczeniu wystudzić w uchylonym piekarniku. 
  9. Przekroić ciasto i przełożyć gotową masą kajmakową. Część masy zostawić do dekoracji. Posypać wierzch orzechami.
SMACZNEGO!

Komentarze