Kotlet nie musi być z mięsa! Jeśli nie wierzysz, koniecznie sprawdź, na co stać naszego poczciwego buraka, częstego teraz gościa na jesiennych stołach.
Kotlety z buraka są genialne, a kotlety z buraka z kaszą owsianą smakują jeszcze lepiej! Kasza owsiana coraz częściej pojawia się w sklepach i supermarketach, ale nie do końca wiemy, co to właściwie za kasza. O tym więcej przeczytacie we wpisie KASZA OWSIANA Z WARZYWAMI. Oczywiście w poniższym przepisie kaszę owsianą można zastąpić inną, np. jęczmienną albo jaglaną. I nie bójcie się tego zrobić, jeśli aktualnie w domu nie macie takiej kaszy. Ponadto kotlety buraczane są banalnie proste i jedną trudność stanowi ugotowanie buraków, co zajmuje trochę czasu.
KOTLETY Z BURAKA Z KASZĄ OWSIANĄ
(8 sztuk)
Składniki
- 300 g ugotowanego buraka, startego na grubych oczkach
- 120 g ugotowanej kaszy owsianej
- 1 natka świeżej pietruszki, posiekana
- 1 mała cebula, obrana i sparzona
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 5-6 łyżek bułki tartej
- sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa do smaku
- Piekarnik nagrzewam do 170 stopni Celsjusza. Dużą, płaską blachę wykładam papierem do pieczenia.
- Buraka, kaszę i natkę pietruszki umieszczam w misce.
- Cebulę siekam bardzo drobno, czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Dodaję do miski.
- Wlewam olej, dodaję bułkę tartą. Doprawiam solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
- Lekko wilgotnymi dłońmi formuję kotleciki. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekę około 20 - 25 minut, aż kotleciki będą wyraźnie "ścięte" na wierzchu, ale nadal całkiem miękkie.
- Podaję jako wegetariański burger lub same, z sałatką warzywną.
Komentarze
Prześlij komentarz
Cieszę się, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią!