KOTLETY Z BURAKA Z KASZĄ OWSIANĄ


Kotlet nie musi być z mięsa! Jeśli nie wierzysz, koniecznie sprawdź, na co stać naszego poczciwego buraka, częstego teraz gościa na jesiennych stołach.

Kotlety z buraka są genialne, a kotlety z buraka z kaszą owsianą smakują jeszcze lepiej! Kasza owsiana coraz częściej pojawia się w sklepach i supermarketach, ale nie do końca wiemy, co to właściwie za kasza. O tym więcej przeczytacie we wpisie KASZA OWSIANA Z WARZYWAMI. Oczywiście w poniższym przepisie kaszę owsianą można zastąpić inną, np. jęczmienną albo jaglaną. I nie bójcie się tego zrobić, jeśli aktualnie w domu nie macie takiej kaszy. Ponadto kotlety buraczane są banalnie proste i jedną trudność stanowi ugotowanie buraków, co zajmuje trochę czasu.


KOTLETY Z BURAKA Z KASZĄ OWSIANĄ
(8 sztuk)

Składniki
  • 300 g ugotowanego buraka, startego na grubych oczkach
  • 120 g ugotowanej kaszy owsianej
  • 1 natka świeżej pietruszki, posiekana
  • 1 mała cebula, obrana i sparzona
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 5-6 łyżek bułki tartej
  • sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa do smaku
Jak zrobić?
  1. Piekarnik nagrzewam do 170 stopni Celsjusza. Dużą, płaską blachę wykładam papierem do pieczenia.
  2. Buraka, kaszę i natkę pietruszki umieszczam w misce.
  3. Cebulę siekam bardzo drobno, czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Dodaję do miski.
  4. Wlewam olej, dodaję bułkę tartą. Doprawiam solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
  5. Lekko wilgotnymi dłońmi formuję kotleciki. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piekę około 20 - 25 minut, aż kotleciki będą wyraźnie "ścięte" na wierzchu, ale nadal całkiem miękkie.
  7. Podaję jako wegetariański burger lub same, z sałatką warzywną.
SMACZNEGO!

Komentarze