PASTA Z KURKUMY oraz ZŁOTE MLEKO (GOLDEN MILK)



Ludzie i antybiotyki

W okresie jesienno-zimowym nie jest trudno o infekcje. Tym bardziej teraz, kiedy jedną z naszych chorób cywilizacyjnych jest brak odporności. Jak podaje opublikowany na łamach  tygodnika „Proceedings of the National Academy of Sciences” (PNAS) raport z marca 2018, spożycie antybiotyków drastycznie wzrosło - z 21,1 mld do 34,8 mld DDD (define daily dose/definiowana dawka dobowa).

Zwiększone spożycie antybiotyków paradoksalnie wiąże się z obniżeniem naszej odporności. Środki te przepisywane są nawet przy najzwyklejszych przeziębieniach, a my, wierząc lekarzom, rezygnujemy z naturalnych czy domowych metod leczenia (czy choćby ze zwykłej aspiryny nawet), sięgając po kolejne tabletki. Bakterie i wirusy uodparniają się na podawane nam środki i dawki, dlatego łykamy coraz to nowsze i coraz to więcej.

Media donoszą, że pojawiła się superbakteria New Delhi, która jest odporna na wszystko, czym aktualnie dysponujemy. Zatoczyliśmy koło.

A może by tak medycyna naturalna?

W obliczu tych faktów zaczęłam interesować się naturalnymi metodami nie tyle leczenia, co wzmacniania odporności, aby jak najmniej chorować w ciągu roku. Zaczęłam codziennie rano na czczo pić miksturę ze soku z cytryny i miodu, przyrządziłam domowy syrop z pigwy, sięgnęłam po syropy z mniszka czy pędów sosny. Znalazłam również wpisy na blogach Agnieszki Maciąg oraz Vegan Island na temat magicznej pasty z kurkumy, czy raczej na temat nieocenionego działania samej kurkumy w kwestii wzmacniania organizmu i podnoszenia naszej odporności.

Kurkuma i jej właściwości

Lecznicze właściwości kurkumy były znane już Starożytnym Cywilizacjom. To właśnie one czerpały garściami z natury, lecząc ludzi i zapewniają im długoletnie życie. Medycyna Chińska czy Ajurweda dysponują tak ogromną wiedzą, o której nie śniło się filozofom i powinno dziwić nas to, że tak późno wracamy do korzeni. W moim przypadku wszystko zaczęło się od kurkumy.

Do tej pory używałam kurkumy tylko jako barwnika, przyprawy do curry czy do mięs i warzyw z piekarnika. O jakże byłam niedouczona!

W wielkim skrócie (więcej możecie przeczytać na wyżej wspomnianych blogach) kurkuma działa przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie. Oczyszcza wątrobę i nerki. Wzmacnia stawy i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie. Usuwa toksyny z organizmu.

Aby ta pomarańczowa przyprawa uwolniła w pełni swoje właściwości należy gotować ją około 8 minut oraz połączyć ją z odrobina pieprzu, wtedy uzyskamy z niej najwięcej dobra. W obecności piperyny, zawartej w pieprzu, wchłanialność kurkuminy z kurkumy znacznie się zwiększa. Także obecność tłuszczów (np. olej kokosowy czy masło klarowane) powoduje, że kurkuminy rozpuszczają się zdecydowanie lepiej niż w zwykłej wodzie bądź mleku.

Idąc za ciosem i chcąc poprawić swoją jakże obniżoną odporność, zwłaszcza w tym niepewnym i chorobowym okresie roku, przygotowałam pastę z kurkumy, a z niej z kolei słynne złote mleko (golden milk).



PASTA Z KURKUMY (na 1 słoiczek)

Składniki
  • 1/4 szklanki suszonej, sproszkowanej kurkumy 
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 szklanka wody
Jak zrobić?
  1. Wszystkie przyprawy przekładam do rondelka, zalewam wodą. 
  2. Mieszaninę doprowadzam do wrzenia i gotujęna małym ogniu przez 8 minut, cały czas mieszając i uważając, aby się nie przypaliła.
  3. Powstaje gęsta pasta. Jeśli potrzeba, można dolać nieco wody.
  4. Tak przygotowaną pastę przekładam do słoiczka, zakręcam i po wystudzeniu wstawiam do lodówki.
  5. Przechowuję w lodówce maksymalnie 2,5 tygodnia.

ZŁOTE MLEKO (GOLDEN MILK) - z użyciem pasty z kurkumy

Składniki
  • 1 łyżeczka pasty z kurkumy
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 1 szklanka mleka 
  • ewentualnie łyżeczka lub dwie miodu
Jak zrobić?
  1. W rondelku podgrzewam mleko. Nie wolno go zagotować!
  2. Dodaję pastę z kurkumy i mieszam aż do rozpuszczenia.
  3. Kiedy mleko nieco przestygnie, można dosłodzić mlekiem.

ZŁOTE MLEKO (GOLDEN MILK) - bez użycia pasty z kurkumy

Składniki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta pieprzu 
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego 
  • Ewentualnie łyżeczka miodu
Jak zrobić?
  1. Składniki wkładam do rondelka.
  2. Wlewam mleko i podgrzewam, ale nie zagotowuję.
  3. Odstawiam na 10 minut pod przykryciem. Na końcu dodaję miodu, kiedy mleko już nieco przestygnie. Wypijam jeszcze ciepłe.
SMACZNEGO!

Komentarze

  1. Nigdy nie próbowałam! Zaintrygowałaś mnie, muszę nadrobić zaległości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama do niedawna nie wiedziałam, że kurkuma takie cuda czyni!

      Usuń

Prześlij komentarz

Cieszę się, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią!