Szarlotka dyniowa musiała zagościć tej jesieni i u nas. Kruche ciasto, słodkie i mocno cynamonowe nadzienie w towarzystwie porannej kawy to połączenie idealne. Tym bardziej teraz, jesienią, kiedy sezon dyniowy trwa w pełni.
Przygotowanie takie szarlotki to bardzo prosta sprawa. Wystarczy najprostsze kruche ciasto, obrany miąższ dyni, który został podduszony z cukrem oraz korzennymi przyprawami i już. Łatwiejszego ciasta na świecie nie znajdziecie ;) Zapraszam zatem po przepis na szarlotkę dyniową.
SZARLOTKA DYNIOWA
(tortownica o śr. 26 cm)
Składniki
- 160 g schłodzonego masła
- 80 g cukru
- szczypta soli
- 1 zimne jajko rozm. M
- 300 g mąki
- 1 kg obranego miąższu z dyni (u nas hokkaido)
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanka wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczka mielonego kardamonu
- sok z 1 cytryny
- 1-2 łyżki bułki tartej (w zależności od ilości płynu w dyni)
- masło do wysmarowania formy
- Masło siekam z mąką, cukrem, solą. Dodaję jajko i zagniatam szybko elastyczne, gładkie ciasto, które łatwo odchodzi od dłoni. Zawijam we folię spożywczą i chowam na 30 minut do lodówki.
- Miąższ z dyni kroję w kostkę. Wrzucam na głęboką patelnię, dodaję cukier, sok z cytryny, wodę i duszę do miękkości dyni, ale uważając, żeby się nie rozpadła. Następnie doprawiam cynamonem, kardamonem i mieszam z bułką tartą. Jeśli dynia zawiera zbyt dużo płynu, można dodać nieco więcej bułki tartej - służy do zagęszczenia i sklejenia nadzienia.
- Piekarnik nagrzewam do 200 stopni Celsjusza.
- Dno tortownicy smaruję masłem i wylepiam połową ciasta. Nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika, piekę ok. 10-15 minut, aż wierzch się zarumieni.
- Redukuję temperaturę do 180 stopni Celsjusza.
- Na podpieczony spód wykładam dynię. Na powierzchni rozdrabniam pozostałe ciasto, posypuję cukrem i wstawiam do piekarnika.
- Piekę około 30 minut w 180 stopniach, aż wierzch wyraźnie się zarumieni.
Wygląda cudownie, smakuje pewnie jeszcze lepiej
OdpowiedzUsuńPolecam przygotować i przekonac się samemu :)
UsuńAle to ślicznie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękujemy!
UsuńSzaleję za tym smakiem.
OdpowiedzUsuń